Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigd Koninkrijk

Brexit is Brexit: jongeren mogen toch niet vrij reizen tussen Groot-Brittannië en EU

De Britse premier Rishi Sunak.Beeld via REUTERS

Groot-Brittannië ziet af van een deal met de Europese Unie die jongeren weer de mogelijkheid had gegeven om vrij te kunnen reizen, werken of studeren. Dat maakte de Britse premier Rishi Sunak vrijdag bekend.

De Europese Commissie stelde eerder deze week een zogeheten ‘mobiliteitsplan’ aan de Britten voor, waarmee Europese en Britse jongeren tussen de 18 en 30 jaar weer gemakkelijker over en weer konden reizen, studeren en werken. Maar in Groot-Brittannië heeft de regering het plan afgewezen. Ze treft liever regelingen met individuele lidstaten.

Dat het mobiliteitsplan er niet komt, zal vooral voor Britse jongeren een domper zijn. Sinds de Britse uittreding uit de Europese Unie in 2021 – de meeste jongeren stemden tegen – is het voor hen lastiger om op Europa’s vasteland te verblijven voor studie, stage of werk. Het EU-voorstel had hen meer bewegingsvrijheid kunnen geven. Maar de angst in eigen land voor ongecontroleerde studie- en arbeidsmigratie zit dat in de weg.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen verkocht het mobiliteitsplan als een win-winsituatie voor zowel de Europese Unie als de Britten. “Hoe meer jongeren heen en weer bewegen tussen beide kanten van het kanaal”, zei ze donderdag, “hoe meer we de kansen vergroten dat we op goede voet blijven, want dan kennen de volgende generaties elkaar goed.” Het idee was dat jongeren maximaal vier jaar in een land konden verblijven. Britten zouden niet visumvrij heen en weer hebben kunnen reizen tussen EU-lidstaten.

Tijdelijke arbeidskrachten

In Groot-Brittannië gingen er stemmen op dat de regeling interessant kon zijn om tijdelijke arbeidskrachten aan te trekken, bijvoorbeeld voor de toerismesector of voor verduurzamingsprojecten. Toch wilde de Britse regering uiteindelijk niets van een dergelijke afspraak weten. “Brexit heeft het vrije verkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-landen beëindigd”, zei een woordvoerder van de conservatieve regering. “Er zijn geen plannen om het opnieuw te introduceren.” Labour, de grootste oppositiepartij, was het daarmee eens.

Europese jongeren die in het Verenigd Koninkrijk aan een Britse universiteit willen studeren, zullen nog steeds een reguliere studievisumaanvraag moeten doen.

De Britten benadrukten bij hun afwijzing wel dat ze ervoor openstaan om afspraken te maken met individuele lidstaten. De regering zou zo “de krenten uit de pap willen halen’”, zei een hoogleraar in Europese politiek, tegen The Guardian. Het is bekend dat het Verenigd Koninkrijk graag met Frankrijk zo’n afspraak zou maken.