Film

Veroordeelde regisseur Mohammad Rasoulof gevlucht uit Iran: “Met bezwaard hart gekozen voor ballingschap”

© afp

De Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof is gevlucht uit Iran. Rasoulof, van wie de nieuwste film geprogrammeerd staat op het filmfestival van Cannes, laat weten dat hij zich op een niet nader genoemde plek in Europa bevindt.

blg, rvs
Bron: belga, reuters

In een mededeling op datum van zondag zegt Rasoulof dat hij besliste om te vluchten nadat hij zo’n maand geleden had vernomen dat zijn gevangenisstraf bevestigd was. “Ik moest kiezen tussen Iran verlaten of de gevangenis. Met een bezwaard hart heb ik voor ballingschap gekozen.” Een week geleden raakte bekend dat Rasoulof was veroordeeld tot acht jaar cel, zweepslagen, een boete en de inbeslagname van zijn bezittingen.

Op het filmfestival van Cannes, dat dinsdag van start gaat, maakt Rasoulof met zijn nieuwste film The seed of the sacred fig kans op de Gouden Palm. “Wetende dat het nieuws over mijn nieuwe film zeer binnenkort zou worden onthuld, wist ik dat er zonder twijfel nog een extra straf aan die acht jaar zou worden toegevoegd.”

De prominente filmmaker heeft in het verleden meerdere keren in de gevangenis gezeten wegens zijn kritiek op het Iraanse regime. Ook werd het hem verboden om films te maken, en in 2017 werd zijn paspoort afgenomen. Rasoulof bleef desondanks films maken en wist daar ook prijzen mee te winnen.

Voor There is no evil kreeg de regisseur in 2020 de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. In Cannes viel Rasoulof eerder al in de prijzen met A man of integrity, vorig jaar zat hij er nog in de jury. De mededeling over zijn vlucht voedt de geruchten dat de regisseur persoonlijk aanwezig zal zijn in Frankrijk voor de voorstelling van zijn film.