Direct naar artikelinhoud
Nieuw-Zeeland

Historisch: Nieuw-Zeelandse premier brengt baby mee naar toespraak Algemene Vergadering VN

Premier Jacinda Ardern, met baby Neve, in de vergaderzaal van de VN.Beeld AFP

Nieuw-Zeelands premier Jacinda Ardern wist internationaal opnieuw de aandacht op zich te vestigen door maandag haar drie maanden oude baby mee te nemen in de zaal van de VN. Baby Neve Te Aroha werd verschoond in een vergaderzaal en bij de VN-toespraak van haar moeder keek ze gewoon toe. Ardern werd direct volop lof toegezwaaid.

"Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer de VN en regeringen dit nodig hebben", tweette voormalig VN-ambassadeur Samantha Power bij enkele foto’s van Adern die baby Neve vasthield in de VN-zaal.

"Aan iedereen die haar afkeurde en jammerde en zei dat ze nooit premier kon zijn en tegelijk voor haar kind kon zorgen", schreef de Nieuw-Zeelandse kinderarts Jin Russell. "Wel, ze is verdorie bij de Algemene Vergadering van de VN en zij doet het allebei heel goed, mensen."

De aanblik van de premier en haar baby op het wereldtoneel is het zoveelste bijzondere hoofdstuk in de politieke carrière van Ardern. De jonge Labour-politicus is slechts de tweede wereldleider, na de Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto, die beviel tijdens haar premierschap. 

Ook is Ardern met haar 38 jaar de jongste premier van Nieuw-Zeeland. Alsof minister-president zijn al niet zwaar en druk genoeg is, heeft zij ook nog drie ministerposten in haar portefeuille.

Lees hieronder verder

De man van Ardern, Clarke Gayford, luistert met zijn dochter naar de toespraak van de premier.Beeld EPA

Luier verschonen

Dat ze de ‘First Baby’ van Nieuw-Zeeland meenam naar New York, vond Ardern de gewoonste zaak van de wereld. "In Nieuw-Zeeland is zij eigenlijk ook een groot deel van de tijd bij mij", benadrukte de premier. Dus kon het gebeuren dat zij met haar man Clarke Gayford het VN-gebouw binnenwandelde met een babywagen.

"Een ode aan alle werkende moeders", tweette de Canadese journalist Steven D’Souza bij foto’s van het tweetal dat met Neve het zwaarbeveiligde gebouw betrad. In de zaal waar de Algemene Vergadering van de VN normaal wordt gehouden, hield Ardern haar baby in haar armen te midden van andere wereldleiders. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.

Terwijl Ardern een vredestop toesprak, ontfermde haar man Clarke Gayford zich over de baby. Voor de gelegenheid was Neve voorzien van een VN-neppasje. "Ik wou dat ik de verbaasde gezichten van de Japanse delegatie had gefotografeerd toen zij in de VN een vergaderzaal binnenliepen terwijl haar luier werd verschoond", tweette Gayford over een eerder moment tijdens het bezoek aan de VN.

Ardern werd vorig jaar premier van Nieuw-Zeeland. Zij werd de eerste premier van het land die met zwangerschapsverlof ging.Beeld AP