Kwart van de zware rokers overlijdt voor zijn 65ste

© Shutterstock

Nieuw onderzoek naar het verband tussen roken en sterfte brengt confronterende cijfers aan het licht. Zware rokers leven gemiddeld 13 jaar korter dan niet-rokers. Een kwart van de zware rokers haalt zelfs zijn 65e verjaardag niet. Zoals verwacht sterven de meeste rokers aan (long-)kanker.

elvh

Dat roken niet gezond is, wordt door de cijfers van een nieuw Nederlands onderzoek opnieuw in de verf gezet. Het onderzoek is gebaseerd op de gegevens van bijna 40.000 respondenten tussen 20 en 80 jaar uit de Gezondheidsenquête (2001-2006). Die werden gekoppeld aan gegevens over sterfte en doodsoorzaken.

De sigaret blijft de doodsoorzaak nummer 1 bij de jonge Nederlanders. 23% van de zware rokers (20 sigaretten per dag of meer) haalt de leeftijd van 65 jaar niet. Bij de niet-rokers is dat 7%. Zware rokers leven gemiddeld 13 jaar korter dan mensen die nooit hebben gerookt.

Rokers overleden relatief vaak aan kanker, en dan vooral aan longkanker. Maar ook hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten kwamen bij hen vaker voor.

Stoppen loont

Maar er is gelukkig ook goed nieuws. Stoppen met roken loont, in elk opzicht en op elke leeftijd, schrijven de onderzoekers. Rokers die voor hun 35ste stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer