© GOYVAERTS/GMAX Agency

Giants beginnen aan terugronde Champions League: tijd om kwalificatie veilig te stellen

Telenet Giants Antwerp begint vandaag tegen het Litouwse Lietkabelis aan de terugronde van de Champions League. De Antwerpse debutant doet het schitterend in het kampioenenbal en prijkt met een drie op zeven op een gedeelde vierde plaats in de sterke poule C. De Metropoolploeg ging op de openingsspeeldag winnen in Litouwen, maar is toch op haar hoede. “Oppassen, want dit is een new look Lietkabelis”, zegt Hans Vanwijn, die zijn comeback maakt.

patrick ceulemans

Vanwijn miste vrijdag de bekerwedstrijd in Leuven. “Ik kampte met een blessure aan het scheenbeen. De laatste wedstrijd voor de interlandbreak, bij Kangoeroes ­Mechelen, was de pijn niet meer te harden. Daarom gaf ik forfait voor de Lions. Met behandeling en rust ben ik nu opnieuw speelklaar. Er is geen reactie meer na een doorgedreven training. Hopelijk is de blessure verleden tijd, want de blessurelast deed ons pijn in rotatie. Nu ook Yoeri Schoepen terug is, kunnen we toch weer iets dieper gaan.”

Thomas Akyazili (gebroken pink) maakt volgende dinsdag in het Champions Leagueduel tegen het Spaanse Fuenlabrada zijn wederoptreden. Op Moses Kingsley is het nog minstens twee maanden wachten. Dat zou wel eens de achillespees van de Giants kunnen zijn, want nu is met Ismael Bako slechts één echte center beschikbaar. Coach Roel Moors zal elke dag wel ­stiekem een kaarsje branden dat Bako zich niet blesseert. De komst van een interimcenter is gezien de drukke kalender in drie competities echt wel een optie.

Vanwijn is enorm ambitieus in de Champions League. “We wonnen de heenmatch in Litouwen met ­87-91 en willen bevestigen. Dat de verrassing weg is en onze opponenten ons niet meer zullen onderschatten? Dat was na de stunt ­tegen Hapoel Jeruzalem al het geval. We wonnen in Dijon en hadden in de Lotto Arena ook moeten winnen tegen Champions Leaguewinnaar AEK Athene. Tegen Lietka­belis zal het uiteraard weer bijzonder hard zijn. Niet alleen omdat die club revanche wil, maar ook omdat ze new look is. De afgelopen ­weken maakten een nieuwe coach, een nieuwe sportieve directeur en vier spelers hun opwachting.”

De Amerikaan Mike Morrison ­(ex-Giants) verliet Lietkabelis. Bij de nieuwkomers onder meer de Letse guard Lejas Meijers en de Amerikaan Jamar Wilson, die in het verleden nog voor Luik, Pepinster en Okapi Aalstar speelde. Net als de Giants telt Lietkabelis drie op zeven. In de Litouwse LKL boekte het afgelopen week twee knappe zeges, waardoor het oprukte naar de derde plaats.

Uitgangspositie

“We spelen in de Champions ­League tweemaal op een rij in de Lotto Arena”, aldus Vanwijn. ­“Ideaal om te werken aan onze uitgangspositie voor de kwalificatie. Als we twee op twee halen, blijven we kampen voor de vierde plaats die recht geeft op de achtste finales van de Champions League. Met één op twee blijven we op schema voor de vijfde of zesde plaats en dat is dan weer goed voor de achtste ­finales van de FIBA Europe Cup.”

Voor een goed begrip bij de start van de terugronde: van de vier poules van acht gaat de top vier naar de laatste zestien van het ­kampioenenbal. De nummers vijf en zes worden dus opgevist in de achtste finales van de FIBA Europe Cup, de nummers zeven en acht zijn Europees uitgeteld.

MEER OVER Telenet Giants Antwerp