Vier doden en zes vermisten door zware overstromingen in Kenia: “Op rand van humanitaire crisis”

© AP

Vier mensen zijn omgekomen en zes anderen zijn vermist na overstromingen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Dat melden de autoriteiten van het district Nairobi.

jvh
Bron: BELGA

De lokale politie bevestigt dat er vier lichamen uit de Mathare-rivier geborgen konden worden, zes andere mensen zijn nog steeds vermist. In totaal zijn 60.000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, “zwaar getroffen door de plotselinge en verwoestende overstromingen die de stad hebben getroffen”, zeiden lokale autoriteiten in een verklaring, waarin ze beweerden dat Nairobi “op de rand van een humanitaire crisis” stond.

Het stijgende water heeft zowel de sloppenwijken – zoals Mathare – als de chique wijken getroffen – zoals Runda, waar het regionale hoofdkantoor van de VN is gevestigd. Verschillende belangrijke verkeersaders van de hoofdstad stonden onder water, en auto’s en vrachtwagens zaten op verschillende plaatsen vast. In Mathare, een van de zwaarst getroffen gebieden, stonden sommige inwoners tot hun middel in het water, blijkt uit beelden van het Keniaanse Rode Kruis, dat daar evacuatieoperaties uitvoerde. Andere beelden op sociale media toonden mensen die hun toevlucht zochten op de daken van hun huizen.

Senator Edwin Sifuna zegt ook dat de situatie in Nairobi “extreme vormen heeft aangenomen”, en dat de autoriteiten van het district “duidelijk overweldigd” zijn. “Alle nationale hulpdiensten moeten gemobiliseerd worden om levens te redden”, klinkt het.

Kenia wordt, net zoals verschillende andere Oost-Afrikaanse landen, al enkele dagen getroffen door ongewone regenval, veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño. Op 18 april meldde VN-noodhulporganisatie OCHA dat sinds het begin van het regenseizoen in maart ten minste 32 mensen waren omgekomen, en meer dan 40.000 mensen ontheemd waren geraakt.

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen