20 februari 2018 om 21:06
Luister naar

Column: Pechvogels Elise Christie en Sjinkie Knegt

Het foutje van de één is de medaille van de ander. Dat geldt zeker in het shorttrack. De schaatswedstrijden op de korte baan zijn een garantie voor spektakel. Valpartijen, ellebogenwerk, diskwalificaties, het is allemaal aan de orde van de dag. Na bijna elke race wachten de shorttrackers in spanning op het oordeel van de jury.

Symbool voor het drama in deze discipline staat de Britse Elise Christie. Zij werd in 2017 drievoudig wereldkampioen en heeft het wereldrecord op de 500 meter op haar naam staan. Na de mislukte Spelen in Sotsji vier jaar geleden (drie diskwalificaties), moest ze in Pyeongchang haar slag zien te slaan. Op de 500 en de 1500 meter kwam ze hard ten val. Dinsdag ging het op de 1000 meter weer mis. Nog voor de eerste bocht lag ze in de boarding. Met een van pijn vertrokken gezicht kwam ze overeind. Vanwege de snelle valpartij volgde een herstart. Christie verbeet de pijn in haar enkel, werd tweede, maar maakte een foutje. De jury was onverbiddelijk: penalty!

Nederland heeft zijn eigen olympische pechvogel in het shorttrack. Op alle afstanden behoorde Sjinkie Knegt tot de favorieten. Na een zilveren medaille op de 1500 meter en twee diskwalificaties (op de 1000 meter en met de aflossingsploeg) moest het gebeuren op zijn favoriete afstand: de 500 meter. Het lukte niet. Knegt vloog er al in de eerste ronde uit, opnieuw met een penalty aan zijn broek.

De straffen van de jury zorgden dinsdag ook voor uitzinnige vreugde in het Nederlandse kamp. De achtervolgingsploeg van de vrouwen reed de zogeheten B-finale, de strijd om plaats vijf tot acht. Maar chaos in de A-finale leidde tot maar liefst twee diskwalificaties, waardoor Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven brons wonnen. Dankzij de fouten van anderen dus. Maar de prestatie kreeg extra glans doordat de vrouwen hun B-finale afsloten met een wereldrecord. De winnaars van het brons waren 4 seconden sneller dan de winnaars van het goud. Ook dat kan in het shorttrack.

De onverwachte beloning voor de achtervolgingsploeg (Jorien ter Mors had niet eens schoenen bij zich voor de huldiging) toont maar weer eens aan: nooit opgeven. Dat weet trouwens ook Elise Christie. Direct na het debacle op de 1000 meter beloofde ze: ik ben er in 2022 in Peking weer bij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.