Direct naar artikelinhoud
Racisme-rel

Na de racisme-rel: Somers in gesprek met Mechels politiekorps

Bart Somers (Open Vld)Beeld BELGA

De Mechelse agenten die vorige maand hun ‘racistische’ collega gingen steunen in de rechtbank krijgen geen tuchtsanctie. Dat heeft burgemeester Bart Somers (Open Vld) gezegd in een verzoeningsgesprek met zijn agenten.

Vorige maand raakte bekend dat een veertigtal agenten naar de rechtbank waren afgezakt om hun geschorste collega, hoofdinspecteur Bert V.L., te steunen. De man stond terecht omdat hij een foto van gewezen diversiteitsmanager Jinnih Beels, nu sp.a-politica in Antwerpen, had verspreid met daarbij een racistisch getint bijschrift. Hij wordt beschuldigd van aanzetten tot racisme en discriminatie.

Ondanks de vraag van de korpschef om zich gedeisd te houden, daagden tientallen agenten op in de rechtszaal. Daar zouden ze een erehaag hebben gevormd voor hun geschorste collega. Intussen gaat er ook een petitie rond om hem te steunen.

Het is niet de eerste keer dat het Mechelse korps aan racisme wordt gelinkt. Vorig jaar diende Hamid A., een inspecteur van Marokkaanse afkomst, nog een klacht in. Hij leverde in 2015 een tip aan die naar het onderduikadres kon leiden van de toen voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam. Maar de korpschef liet de tip links liggen omdat hij de bron onbetrouwbaar vond.

Interne wrevel

Voor burgemeester Bart Somers (Open Vld), die in oktober zijn mandaat wil verlengen bij de gemeenteraadsverkiezingen, komen de incidenten ongelegen. Somers wordt wereldwijd gelauwerd om zijn voortrekkersrol in de strijd tegen discriminatie en racisme. Hij haalde Beels naar het Mechelse korps. Bovendien trok hij ten strijde tegen 'ethnic profiling', het fenomeen waarbij jongeren van vreemde origine worden geviseerd door de politie.

De aanpak impliceert dat Somers elk mogelijk geval van racisme ten strengste veroordeelt. Zo noemde hij de hoofdinspecteur die de foto van Beels rondstuurde een "rotte appel" die zich aan "walgelijk racisme" bezondigde. Maar die bewoordingen zijn in het verkeerde keelgat geschoten bij een deel van de agenten. Zij vinden dat de burgemeester hen onvoldoende steunt en dat hij het verhaal bewust heeft opgepompt om zijn politieke boodschap kracht bij te zetten.

'Als we de burgemeester mogen geloven, is het nu al zo klaar als een klontje: onze collega is een racist'
Een anonieme agent

Of die redenering steek houdt, weten we pas op 16 april. Dan komt de zaak van de agent voor. Maar voor zijn boze collega's is de uitspraak maar een bijzaak. "Als we de burgemeester mogen geloven, is het nu al zo klaar als een klontje: onze collega is een racist", getuigt een van hen anoniem. "De neutraliteit is volledig weg."

Verzoeningsgesprek

In een poging de boel te bedaren, organiseert Somers de komende dagen infosessies waarop elk lid van het politiekorps Mechelen-Willebroek verplicht aanwezig wordt geacht. Dat melden bronnen aan onze redactie. Ook de burgemeester van Willebroek Eddy Bevers (N-VA) en korpschef Yves Bogaerts zijn daarbij aanwezig.

De eerste sessie, die gisteren plaatsvond, bleek veel weg te hebben van een verzoeningsgesprek. Zo zou Somers hebben beloofd dat er geen tucht zou uitgesproken worden over de agenten die vorige maand de rechtszaal op stelten hadden gezet. "Hij probeerde vooral te sussen", vertelt een agent. "Maar hij stak niet weg dat we met een groot perceptieprobleem zitten in de publieke opinie."

Of de gesprekken volstaan om de vertrouwensbreuk tussen het de leiding en de basis te herstellen, valt moeilijk in te schatten. "Nog veel collega's zijn erg boos", zegt de agent.

Zelf spreekt Somers van een “rustige" en "serene” sessie, maar hij wil niet ingaan op de inhoud van het gesprek. "Het is logisch dat het proces leeft", klinkt het in een korte reactie. "Maar laten we niet alles uitvergroten."