Direct naar artikelinhoud
Global warming

Onderzoekers: zeeniveau zal dramatisch stijgen ondanks klimaatakkoord Parijs

De instabiliteit van de ijskappen in Antarctica kunnen leiden tot een groter dan voorspelde toename van het zeeniveau.Beeld Thinkstock

Zelfs als de meest strikte emissiebeperkingen in acht genomen worden, zal het globale zeeniveau dramatisch stijgen. De woonplaatsen van zo'n 100 miljoen mensen worden daardoor bedreigd, stelt een nieuwe studie.

Het onderzoek, uitgevoerd door klimaatwetenschappers van enkele internationaal gerenommeerde instellingen, analyseerde de impact op lange termijn van verschillende emissieniveaus. De resultaten verschenen in het vakblad Nature Communications. Conclusie: zelfs als de wereld zich aan het klimaatakkoord van Parijs houdt, kunnen de oceanen met meer dan een meter stijgen.

De onderzoekers schatten dat het algemene waterpeil met 0,7 tot 1,2 meter zal stijgen. Maar, zo luidt het, als de uitstoot van broeikasgassen niet zo snel mogelijk ingeperkt wordt, zullen de oceanen nog hoger komen te staan.

20 centimeter per vijf jaar uitstel

Het klimaatakkoord van Parijs werd ondertekend door bijna tweehonderd landen. Die verbinden zich ertoe de emissies zo snel mogelijk terug te dringen om de stijging van de globale gemiddelde temperaturen onder de 2 graden Celsius te houden.

Het nieuwe onderzoek gaat onder andere na wat de gevolgen zijn indien dat te laat gebeurt. Voor elke vijf jaar uitstel kan de stijging van het zeeniveau volgens de onderzoekers 20 centimeter meer bedragen. Dat is dezelfde stijging die de kusten hebben gekend sinds het begin van het pre-industriële tijdperk.

Voor elke vijf jaar uitstel kan de stijging van het zeeniveau volgens de onderzoekers 20 centimeter meer bedragen

Voorgeprogrammeerd

"Onze resultaten tonen aan dat uitstel kan leiden tot aanzienlijke gevolgen", zegt Carl-Friedrich Schleussner, onderzoeker aan het Instituut voor Klimaatonderzoek in Potsdam. "Voor de meer dan 100 miljoen mensen die in kustgebieden wonen, kan elke centimeter een gigantisch verschil maken."

De atmosfeer kan relatief snel reageren op veranderingen in de uitstoot van broeikasgassen. Dat betekent dat de oppervlaktetemperaturen mogelijk kunnen stabiliseren. Maar de oceanen reageren veel trager, zeggen de onderzoekers.

"De door de mens veroorzaakte klimaatverandering heeft de oceanen al voorgeprogrammeerd om de komende eeuwen te stijgen. Voor sommigen lijkt het daarom misschien dat onze acties vandaag geen groot verschil meer maken. Maar onze studie toont aan hoe verkeerd die perceptie is", zegt Matthias Mengel, wetenschapper aan hetzelfde instituut.

IJskappen

De stijging van het zeeniveau is het resultaat van smeltende gletsjers en ijskappen, samen met de opwarming en uitbreiding van het oceaanwater. De huidige inspanningen om de emissies te beperken, volstaan niet om de voorspelde stijging te voorkomen.

Bovendien kan de instabiliteit van de ijskappen in Antarctica leiden tot een groter dan voorspelde toename van het zeepeil - zelfs als de meest ambitieuze doelstellingen behaald worden. "Zelfs een stijging met drie meter tegen 2300 kan niet volledig uitgesloten worden, omdat we niet helemaal zeker zijn hoe de ijskappen zullen reageren op de opwarming van de aarde."