Direct naar artikelinhoud
voetbal

Rampzalige helft is AA Gent fataal

► Kortrijk-speler Abdul Jeleel Ajagun scoort de 3-1 in een koud Guldensporenstadion.Beeld BELGA

Glen De Boeck zette zijn oude maat Yves Vanderhaeghe te kijken. AA Gent schudde zijn basisploeg te veel door elkaar en ligt uit de beker. De Boeck maakt zich intussen steeds populairder in Kortrijk.

Het is niet omdat je een veld sneeuwvrij maakt dat er kan gevoetbald worden. Het Guldensporenstadion was gisteravond als de kasseien van de Paddenstraat: glad, met veel gedokker.

Yves Vanderhaeghe is dezer dagen hot. Als een pianist die een nieuwe piano kreeg en die meteen perfect kon stemmen. AA Gent was onder Hein Vanhaezebrouck driekwart ratio (ingestudeerde trainingsvormen) en een kwartje met het hart. Vanderhaeghe draaide die verhouding om. Net waar de spelersgroep op dat moment naar snakte, vrijheid en blijheid. Maar het betekent dat het rendement elke week toch voor een groot deel afhangt van de passie waarmee de ploeg speelt. Wel, gisteravond in Kortrijk sloegen Buffalo's er één helft helemaal naast. Kortrijk had de bal, het initiatief én de doelpunten.

Vanderhaeghe had de kans gegeven aan spelers die minder aan de bak kwamen de voorbije weken. Zo stonden Foket en Saief allebei aan de aftrap, maar zij verzopen mee met hun maats.

Kortrijk was een geoliede machine voor de rust. Knap werk van Glen De Boeck. Hij behield bij zijn komst de identiteit van KVK sinds Vanhaezebrouck, goed voetbal gericht op dominantie, maar met een scheut realisme. En De Boeck had de uitstekende ingeving om van linksachter Makarenko een defensieve middenvelder te maken. Hij kan lopen, recupereren en het spel op gang brengen.

Zeven nieuwe mensen in vergelijking met afgelopen competitieweekend is veel. Vanderhaeghe vloog iets te dicht bij de zon

Gezwind liep de thuisploeg weg van Gent. Rougeaux uit een hoekschop, Ouali na een geweldige collectieve aanval en Ajagun met een afstandsschot gaven Kortrijk bij de rust een ruime foutenmarge. Gent bleef een beetje in de match nadat Sylla een bal die terugkwam van de lat in doel duwde. Een stuiptrekking in een stilleven.

Te laat wakker

Het moet zijn dat Vanderhaeghe de troepen tijdens de rust eens goed 'zijn gedacht' vertelde. De start van de tweede helft van de Buffalo's was verschroeiend. Dussene kopte naast, Kaminski stopte Dejaegere en Sylla. Tussendoor viel te redetwisten over de schwalbe van Dejaegere, maar Van der Bruggen had heel makkelijk rood kunnen krijgen om de veel snellere Sylla neer te leggen. De hele bank van Gent stond op het veld.

Eindelijk wat hartstocht bij de Buffalo's. Rijkelijk laat. Zoals ook de inbreng van Kalu en Kubo vrij diep in de tweede helft kwam. Roteerde Vanderhaeghe iets te veel? Misschien was een mix van titularissen en invallers beter geweest. Zeven nieuwe mensen in vergelijking met het afgelopen competitieweekend is veel. Vanderhaeghe vloog iets te dicht bij de zon. De rekening is peperduur: uitgeschakeld in de beker. Een kwartier voor tijd duwde de ingevallen Stojanovic Gent helemaal kopje onder - goede wissel van De Boeck.

Vanderhaeghe loopt zo op zijn eerste grote ontgoocheling als coach van Gent. Het zou fout zijn om al te veel te wijzen naar ref Vertenten, de oorzaak voor de uitschakeling ligt in de eerste helft. Een signaal naar de spelersgroep, die moet beseffen dat hún verantwoordelijkheid onder Vanderhaeghe groter is. Wie vrijheid van denken wil, moet ook zelf meer oplossingen vinden.

En 'Sir Glen', zijn bijnaam toen De Boeck aan het trainersfirmament verscheen, die staat bijna weer op de Heizel.