Schepenen Verraedt en Michielsen komen naar het monstertje van Eli kijken.© Marc Peeters

Elektriciteitskasten in Herentals krijgen kleur met streetartproject: “Blij dat ik op de Grote Markt aan de slag mocht”

Herentals -

In het centrum van Herentals keken de voorbije dagen nogal wat mensen raar op toen ze jongeren elektriciteitskasten zagen beschilderen. Niet in saai grijs, maar in vrolijke kleuren. “Heel wat mensen spreken ons ook aan”, zegt Eli (15) die een monstertje schildert op de hoek van de Grote Markt met Zandstraat.

Marc Peeters

Sinds 2022 zet Herentals sterk in op streetart onder het motto ‘streetart is het democratiseren van kunst’. Dit jaar neemt de stad in samenwerking met diverse partners 25 elektriciteitskasten in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven onder handen.

Een tiental lokale jongeren en veertien professionele graffitikunstenaars beschilderen deze kasten in de loop van mei. Iedere jongere of kunstenaar maakte een persoonlijk ontwerp binnen het thema natuur, met de kleuren blauw en groen als centrale elementen.

”Het stadsbestuur werkte hiervoor samen met lokale jongerenorganisaties zoals JAC, OverKop-huis en de lokale jeugdverenigingen. Streetartorganisatie Wallin’ zorgt voor de artistieke begeleiding en de professionele kunstenaars”, weet schepen van Toerisme Stefan Verraedt (N-VA).

“We hebben voor de lokale jongeren twee workshops gehouden waarin we technieken hebben aangeleerd en waarbij de deelnemers hun persoonlijk ontwerp konden uitwerken”, zegt Maarten De Smet van Wallin’. “Sommigen hadden nog nooit eerder een spuitbus vastgehad, maar iedereen was snel mee. En ook de ideeën die ze hadden zaten snel goed.”

Jelien koos voor bijtjes.© Marc Peeters

Ik ben wel blij dat ik een plaatsje heb gekregen op de Grote Markt waar het straks door heel veel mensen gaat gezien worden”, verklapt Eli. “Een monstertje schilderen leek me wel leuk om te doen.” Een steenworp verder trekt ook Jelien (21) aandacht. “Ik sta hier onder de bushalte wat zo’n beetje het praatcentrum van de Grote Markt is. Je krijgt voortdurend reacties en hoofdzakelijk positief. Ik heb een paddenstoel vooraan op mijn kast en bijtjes aan zijkant.”

“Meestal worden twee kasten naast elkaar beschilderd”, weet schepen van Cultuur Jan Michielsen (CD&V). “Eentje door een meer ervaren graffitikunstenaar en één door een lokale starter. In totaal gaat het om 19 kasten in het centrum, vier in Noorderwijk en twee in Morkhoven.”

De stad Herentals zet al langer in op streetart met onder meer grote tekeningen aan het station en de dorpshuizen van Noorderwijk en Morkhoven. Het meeste bekende werk is wellicht het eerbetoon aan de wielrenners op de Vest dat een nieuwe plaats heeft gekregen. Op die nieuwe locatie gaat de stad nog soort speelparkje aanleggen.

LEES OOK. Streetartkunstenaars moeten stad meer kleur geven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners