© GVA

Terreurgroep IS eist aanslag in Frankrijk op, dader is doodgeschoten

In het Franse dorp Trèbes, bij Carcassonne, is de gijzeling in een supermarkt afgelopen. De dader is doodgeschoten door de politie. De schutter eiste de vrijlating van Salah Abdeslam. Islamitische Staat heeft de aanslag intussen opgeëist. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken zijn er minstens drie doden en verschillende zwaargewonden gevallen.

ehu

Wat weten we al:

  • Dader pleegt carjacking en schiet bestuurder en passagier neer in Carcassonne
  • Agenten die aan het joggen zijn, worden beschoten vanuit auto
  • Dader vlucht supermarkt in en houdt daar mensen gegijzeld
  • Gijzelnemer is 26 jaar en gekend bij inlichtingendiensten
  • Hij zegt banden te hebben met IS en eist de vrijlating van Salah Abdeslam
  • Er vallen in totaal drie doden en zestien gewonden
  • Politie valt binnen en schiet dader dood
  • Islamitische Staat eist de aanslag op

Alles begint in Carcassonne waar de dader, een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst,een auto doet stoppen. Hij schiet de inzittenden neer. De bestuurder raakt zwaargewond en vecht nog voor zijn leven in het ziekenhuis, de passagier sterft ter plaatse. De carjacking gebeurt vlakbij de kazerne van de gendarmerie.

Iets na elf uur vrijdagmorgen kruist de dader vier gendarmes die aan het joggen zijn. Ze zijn op de terugweg naar de kazerne van Carcassonne, in de Franse Aude. Vanuit de auto opent hij het vuur en lost vijf of zes schoten. Een agent wordt aan de schouder geraakt en gewond afgevoerd. Zijn long is geperforeerd en de kogel mist op maar een paar centimeters na zijn hart. Hij wordt vandaag nog geopereerd.

"Nu gaan jullie sterven"

De politie, die al gealarmeerd is voor de dodelijke carjacking, zet onmiddellijk de achtervolging in. De gestolen auto stopt rond kwart over elf voor de Super U in Trèbes. De dader vlucht de winkel binnen. Hij roept volgens getuigen ‘Allahoe akbar’ en ”jullie bombarderen Syrië, nu gaan jullie sterven”.

Hij is gewapend met een vuurwapen, messen en een of meerdere handgranaten. Er breekt paniek uit, er vallen schoten. De chef van de beenhouwerij en een klant sterven.

Een luitenant-kolonel van de gendarmerie gaat de winkel binnen in ruil voor de vrijlating van een twintigtal klanten, zo bevestigt burgemeester Eric Menassi. De moedige politieman laat zijn gsm aan staan zodat de ordediensten buiten kunnen volgen wat er in de winkel gebeurt.

Salah Abdeslam

Er wordt onderhandeld met de gijzelnemer. Het gaat om Radouane Lakdim, een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst die al gekend is bij de veiligheids- en inlichtingendiensten.

Hij handelt naar eigen zeggen in naam van IS en eist de vrijlating van Salah Abdeslam. Die werd twee jaar geleden in Sint-Jans-Molenbeek gearresteerd en zit momenteel in Frankrijk in de cel voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en in Brussel.

Omstreeks 14 uur worden de moeder en de zus van de dader ter plaatse gebracht om hem proberen te overtuigen zich over te geven. Maar hij weigert.

Burgemeester Eric Menassi bevestigt intussen dat de chef van de beenhouwerij van de winkel doodgeschoten is. Ook een klant is gedood. Verder stierf ook de passagier van de gecarjackte auto. De chauffeur van dat voertuig vecht nog voor zijn leven in het ziekenhuis.

Gijzelnemer doodgeschoten

Om 14.45 uur maken de speciale eenheden van de gendarmerie zich klaar om de winkel binnen te vallen. Kort nadien worden schoten gehoord. Een MUG-helikopter landt op de parking voor de winkel. “De gijzelnemer is doodgeschoten”, zo bevestigt minister van Binnennlandse Zaken Gérard Collomb.

De luitenant-kolonol van de gendarmerie, die in de winkel bleef in ruil voor de vrijlating van de klanten, wordt bij de politie-inval neergeschoten door de dader. Hij is in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en vecht nog altijd voor zijn leven. Ook een lid van GIGN, de speciale eenheden, wordt bij de inval neergeschoten door de gijzelnemer en raakt zwaargewond.

Huiszoekingen

In de wijk van Radouane Lakdim, die na een gijzelingsactie in Trèbes is gedood door de ordediensten, worden momenteel huiszoekingen gehouden. Verschillende zwarte vrachtwagens en agenten van de interventie-eenheden RAID en BRI zijn, zwaargewapend en met kogelvrije vesten, aanwezig in de cité op enkele honderden meters van het historische centrum van Carcassonne. De hele buurt is afgesloten en boven de wijk hangt een politiehelikopter.

Bij de “islamistische terroristische aanslag” in het zuiden van Frankrijk zijn uiteindelijk drie doden en zestien gewonden gevallen, van wie “minstens twee” zwaargewond zijn”, zo verklaarde de Franse president Emmanuel Macron vrijdagavond.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER