© Joris Herregods

Documentaire over Kempense lerares met zeer opmerkelijke hobby valt mogelijk in de prijzen

Een documentaire over Sarah Driesen is genomineerd voor een kortfilmfestival in Londen. Begin augustus weet de lerares uit Vlimmeren of het filmpje over haar opmerkelijk bijberoep - het herbeletteren van graven – in de prijzen valt. “Maar ik ben geen filmster in wording, hé”, lacht ze.

Gunter Jacobs

In het dagelijkse leven staat Sarah Driesen voor de klas. Nederlands, Geschiedenis en Maatschappelijke Vorming geeft ze, in een school in Hoogstraten. Voor en na is de lerares uit Vlimmeren gespecialiseerd in het herbeletteren van graven. Dat Driesen nu ook het onderwerp van een kortfilm vormt, is een onverwachte uitloper van een interview dat ze eind oktober aan deze krant heeft gegeven. Daarin vertelt de juf gepassioneerd over haar opmerkelijk bijberoep; gewapend met penselen, verfpotjes en monnikengeduld vertoeft Sarah Driesen in haar vrije tijd op kerkhoven om verweerde inscripties op marmeren grafzerken te herstellen.

© Joris Herregods

“Ik hou in feite mensen levend door er hun naam opnieuw op te schilderen”, vertelde ze toen. Inmiddels is de Kempense ook al gevraagd voor het restaureren van monumenten, gedenkplaten en eerstesteenleggingen. Als rechtstreeks gevolg van het artikel in deze krant is Sarah Driesen benaderd door Joeri De Jongh, een regisseur uit Vlaams-Brabant. “Joeri had het artikel in jullie krant gelezen en wou mijn speciaal bijberoep graag als onderwerp voor een korte docufilm gebruiken”, vertelt Sarah Driesen. “Of ik wou meewerken aan zijn filmproject? Graag! Ik heb zelf een creatief ateliertje. Voor iets als dit ben ik dus altijd te vinden. Joeri is gespecialiseerd in het draaien van super-8-films en heeft al aan heel wat Vlaamse tv-series meegewerkt. Daarom had ik er meteen het volste vertrouwen in.”

© Joris Herregods

Het resultaat van hun samenwerking, kortweg Sarah, is een film van drie minuten. “Dit is echt een duo-werkje geworden”, zegt Driesen. “Ik heb er de tekst voor geschreven en de locatie mee bepaald. De film begint met mij als lerares en toont vervolgens hoe ik in het weekend iets heel anders doe. Aan de kerk in Vorselaar zie je mij een mooi graf van een adellijke familie opkuisen. Daarvoor hebben we uiteraard eerst toestemming gevraagd.”

© Joris Herregods

De makers hebben het gemonteerde resultaat ingezonden voor Straight 8, een kortfilmfestival in Londen, en zijn er prompt geselecteerd. “Straight 8 is een groot en gerenommeerd festival voor kortfilms. Uit een paar honderd inzendingen van over de hele wereld zijn wij bij de twintig genomineerden, als enige Belgen naast andere geselecteerden uit landen als Argentinië en de Filipijnen”, vertelt Sarah Driesen enthousiast. “Zelf heb ik het afgewerkte filmpje nog niet gezien. Dat gaat begin augustus in Londen in première. Trots ben ik er wel op. Joeri is soms wat te bescheiden in wat hij doet. Onze samenwerking gaat hier zeker niet stoppen. We trekken in augustus samen naar het filmfestival en hebben ondertussen al veel ideeën en plannen voor grotere projecten. In de toekomst hopen we dus nog meer verhalen in beeld te brengen.”

Op 4 augustus weet Sarah Driesen of ze in de Britse hoofdstad in de prijzen valt. “Voor een regisseur betekent deze nominatie alvast een grote waardering en een referentie die hem, naast respect in de filmwereld, werk kan opleveren. Zelf kom ik momenteel op televisie met een reclamespot voor de Nationale Nederlanden. Zoiets verdient wel goed maar is iets totaal anders dan de kortfilm. Die is gemaakt vanuit creatief oogpunt. Aan zoiets ben ik sneller geneigd om mee te werken. Als ik hierna voor andere dingen word gevraagd, zal ik die stuk voor stuk bekijken. Maar ik ben geen filmster in wording, hé. Als 35-jarige ambieer ik ook geen televisiecarrière meer”, lacht de juf.