© AFP

Dertiger lokt meisje (16) via Snapchat en verkracht haar: “Hij had contact met 109 meisjes”

Genk/Maasmechelen -

Een 33-jarige man riskeert drie jaar cel omdat hij zich voordeed als een 19-jarige tiener en zo een 16-jarig meisje lokte via Snapchat. Tijdens hun afspraakje werd het slachtoffer verkracht. Het onderzoek wees uit dat de man contact had met nog 109 andere meisjes. “Dat verontrust me heel erg”, stelde de Tongerse aanklager.

Shauni Deferm

De 33-jarige man, overigens ook vader van een zoontje, kwam niet opdagen tijdens zijn proces in de Tongerse rechtbank. Het was nochtans niet de eerste keer dat de man voor zedenfeiten moest verschijnen. Zo werd hij in 2017 al veroordeeld voor de aanranding van de eerbaarheid van een minderjarig slachtoffer.

Online relatie

Dit keer gaat het om feiten van onder andere cyberlokking en verkrachting op 13 augustus 2022. Enkele weken eerder zocht hij onder de valse naam ‘Jasper’ toenadering tot het zestienjarige slachtoffer door haar via Snapchat als contact toe te voegen. Hij deed zich voor als een negentienjarige jongen en wist het meisje zo te manipuleren dat ze een online relatie begonnen. “De filmpjes die hij maakte van zijn lichaam en geslachtsdelen, waren echt. Maar als hij zijn gezicht moest tonen, gebruikte hij steeds valse foto’s die hij van het internet had geplukt. Hij ging daarbij bewust op zoek naar een type dat wel in de smaak zou vallen bij jonge meisjes”, zo nam de aanklager het woord.

De gesprekken werden intenser en in de zomer van 2022 kwam het tot een afspraakje. “Ik was verliefd en ik ging mee in zijn verhaaltjes”, vertelde het meisje daarover. De man deed zich tijdens de ontmoeting aan het station in Genk voor als de broer van de jongen waarmee het slachtoffer chatte. “Hij zou me naar Jasper brengen. Dus ik stapte achterop zijn brommer.”

“Sterker dan ik”

De man bracht het meisje naar een leegstaande woning in Maasmechelen, maar van Jasper was geen spoor. “Hij vertelde dat hij er nog iets moest opmeten voor de renovatie van het huis. Ik geloofde hem, dus ik ben in de zetel gaan zitten. Toen begon hij me in mijn nek te kussen. Ik probeerde hem weg te duwen, maar hij was veel sterker dan ik.” Het meisje verloor zelfs even het bewustzijn. “Ik had het warm en ik heb een lage bloeddruk. Toen ik terug bijkwam, zag ik zijn lichaam. Ik herkende het vanop de filmpjes op Snapchat, maar dit was Jasper helemaal niet. Ik riep stop, maar hij wilde niet stoppen.”

Na de feiten kon het meisje haar locatie versturen naar haar beste vriend. Ze ging meteen naar de politie en liet een medisch onderzoek uitvoeren. Ondertussen kon de man gearresteerd worden.

109 meisjes

Op de telefoon van de man vonden de speurders talrijke beelden van kinderporno. Maar wat de procureur het meest verontrust, waren de vaststellingen waaruit bleek dat het tienermeisje niet zijn enige doelwit was. “Hij is obsessief in de communicatie met heel jonge meisjes. We hebben minstens 109 meisjes kunnen aantreffen in zijn gsm. Hij doet zich voortdurend voor als iemand die veel jonger is en hij gebruikt altijd valse foto’s. Het recidiverisico is matig tot hoog. Dat verontrust me heel erg. Ik vorder een celstraf van drie jaar en een ontzetting uit de rechten.”

De raadsman van het tienermeisje vraagt een provisionele schadevergoeding van een euro en een aanstelling van een gerechtsdeskundige. Voor de ouders wordt een morele schadevergoeding van 2.500 euro elk gevraagd. “Ik hoop dat hij een straf krijgt en dat hij andere meisjes dit niet meer kan aandoen”, klonk het in tranen bij de moeder van het slachtoffer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer