Jef Pauwels (78) en Celine De Smedt (80) stonden in de nacht van vrijdag op zaterdag meermaals doodsangsten uit.© Fotomontage GVA

Jef (78) en Celine (80) opgesloten in kelder tijdens brutale home invasion: “Hij gaf me de hele tijd vuistslagen op mijn oogkas”

Kapellen -

Jef Pauwels (78) en zijn vrouw Celine De Smedt (80) uit Kapellen beleefden in de nacht van vrijdag op zaterdag een ware nachtmerrie. Plots zaten er twee mannen met slechte bedoelingen in hun woning. Die deelden rake klappen uit en sloten het koppel urenlang op in hun kelder. “Gelukkig kunnen we het nog navertellen.”

Stijn de Koning

LEES OOK. Buurman hoorde hen om hulp roepen: bejaard koppel slachtoffer van home invasion in Kapellen

De feiten speelden zich af in de Louis Palinckxlaan in Putte (Kapellen). “Om 5 over 3 in de nacht van vrijdag op zaterdag kwam ik uit bed om naar het toilet te gaan en in de keuken een glas water te drinken”, blikt Celine terug op het begin van de horrornacht. “Ik lag amper enkele minuten in bed toen ik plots twee lichten zag schijnen. Even dacht ik dat er iemand de auto van onze dochter Nicole van onze oprit probeerde te stelen.”

“Onze auto stond in de bandencentrale en daarom gebruikten we vrijdag de wagen van onze dochter”, vult Jef aan. “Terwijl Celine in de keuken was, sliep ik heel de tijd. Een viertal weken geleden onderging ik een open hartoperatie. En nu dit. Mede door de medicatie om daar nog verder van te herstellen, slaap ik heel vast. Maar door de klappen die ik kreeg, doet nu alles opnieuw evenveel pijn als de eerste dag na mijn hartoperatie.”

“Een viertal weken geleden onderging ik een open hartoperatie. En nu dit.”

Jef Pauwels

Slachtoffer home invasion

“Toen ik kwam kijken van waar die lichten kwamen, stonden er plots twee mannen in de keuken. Volledig in het zwart met een hoodie aan en een bivakmuts op. Vraag me niet hoe ze eruitzagen, want dat kon ik niet zien”, doet Celine haar verhaal verder. “In heel beschaafd Nederlands vroeg een van hen om plat op mijn buik in de keuken te gaan liggen. Als ik zou meewerken, zou hij me geen pijn doen. Ik zei dat ik al blij was dat ik op mijn leeftijd nog recht kon staan en weigerde te gaan liggen. Daarop nam hij mijn armen stevig vast. Dan bond hij mijn armen vast met een koord, al denk ik dat een kleine van drie jaar dat beter had gedaan”, kan Celine er al een beetje om lachen.

Celine toont de verwondingen aan haar armen.© Stijn de Koning

“Hij vroeg de hele tijd naar een safe en juwelen, maar wou niet geloven dat we dat niet hebben. Uiteindelijk zei ik hem dat mijn portefeuille op tafel lag en dat hij daar cash geld uit kon pakken. Ik vroeg hem om mijn identiteitskaart te laten zitten, want dit weekend vertrekken we op reis en ik had geen zin in al die rompslomp”, zegt Celine. “Ik denk dat ze tussen de 400 en 500 euro buitmaakten, want ik had net mijn cash geld aangevuld. Bizar is dat hij de bankkaarten liet zitten en telefoons en de tablet die op tafel lagen wel op de grond gooide, maar niet meenam.”

Van de trap duwen

“Wanneer hij de autosleutels van de wagen van onze dochter op tafel zag liggen, riep hij in een oosterse taal iets naar zijn kompaan, die tot dan de hele tijd Jef in ons bed in bedwang hield”, beschrijft Celine de situatie.

“Ik denk dat het Albanezen waren. De man die constant bij mij in de slaapkamer was, had in zijn ene hand een koevoet vast. Al heeft hij die gelukkig niet gebruikt. Hij gaf me wel de hele tijd vuistslagen op mijn oogkas en kaaksbeen. Ik vroeg hem meermaals om te stoppen. Uiteindelijk deed hij dat ook”, legt Jef uit.

Jef werd zwaar toegetakeld door een indringer.© Stijn de Koning

“Toen vroegen ze ineens of we een kelder hadden. Ik vreesde dat ze ons van de trap wilden duwen en dat we het niet zouden overleven. Vreemd genoeg draaiden ze de deur op slot, maar gooiden ze de sleutel van de kelderdeur gewoon op de grond in de hal”, wijst Jef aan.

Jef aan de deur van de kelder waarin hij en zijn vrouw werden opgesloten.© Stijn de Koning

“We hebben aan beide kanten van ons huis een keldergat, dus zo hoopten we iemand van de buren te alarmeren door te roepen. Ik wist dat één buurman altijd zijn krant rond acht uur uit de brievenbus haalt, maar zou hij dat op zaterdag ook doen?”, schetst Celine wat ze dacht. Uiteindelijk kwam de buurvrouw buiten en die hoorde ons roepen. Zij verwittigden de politie en onze dochter. Rond 9.20 uur hebben ze ons bevrijd. Vijf uur lang zaten we alleen in ons ondergoed en slaapkleed op blote voeten in de koude kelder. We waren zo in shock dat we nog tegen elkaar zeiden dat het precies een slechte film was waarin we waren beland. Helemaal in het begin dacht ik zelfs dat het om een flauwe grap ging van onze kleinzonen, maar al snel werd duidelijk dat dat natuurlijk niet zo was”, zegt Celine.

“Vijf uur lang zaten we alleen in ons ondergoed en slaapkleed op blote voeten in de koude kelder. We waren zo in shock dat we nog tegen elkaar zeiden dat we precies in een slechte film waren beland”

Celine De Smedt

Slachtoffer home invasion

“We zijn blij dat we het kunnen navertellen en ik wens het niemand toe om dit ooit te moeten meemaken”, besluit Jef Pauwels.

In deze kelder zat het bejaard koppel urenlang vast.© Stijn de Koning

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER