De Vlaamse Trekhondenvereniging trok met hond en kar door de Beverse straten.© dvk

Historische stoet is apotheose van geslaagde Puitenslagersfeesten

Beveren -

’t Congoken in Beveren stond dit weekend in het teken van de Puitenslagersfeesten. Zondag werd het volksfeest afgerond met een spectaculaire historische stoet die maar om de vijf jaar plaatsvindt.

Dieter Verschooren

De Puitenslagersfeesten zorgen elk jaar voor een groot feest op ’t Congoken. Deze jubileumeditie werd opgesmukt met een grootse historische stoet die gekleurd werd door allerhande reuzen en straattheater. De organisatie blikt terug op een geslaagde, zonnige editie.

De historische stoet gaat elke vijf jaar uit om de verjaardag van Sefken De Puitenslager te vieren, die dit jaar zeventig kaarsjes mocht uitblazen. “We hebben heel wat andere reuzen uitgenodigd om samen met Sefken De Puitenslager zijn verjaardag te vieren”, vertelt medeorganisator Johnny Van Bogaert. “Het was een mooie verzameling van groepen uit de regio, maar ook internationale groepen namen deel aan het spektakel. Alles samen kwamen er zo’n vijftig groepen opdagen, die samen ongeveer vijfhonderd deelnemers tellen.” (Lees verder onder de foto)

De steltlopers halen halsbrekende toeren uit om elkaar ten val te brengen.© dvk

De stoet vertrok op de Grote Markt en trok via een parcours van 3,5 kilometer richting ’t Congoken, waar de apotheose volgde. “De stoet is bedoeld om de aloude traditie die in Beveren leeft in ere te houden”, zegt Johnny. “Die organisatie gebeurt niet op een-twee-drie. We zijn voor sommige groepen al twee jaar bezig om ze tot in Beveren te krijgen. Zo konden de toeschouwers genieten van Les Echasseurs Namurois, een stukje Werelderfgoed. Die mannen staan op stelten en trachten elkaar onderuit te schoppen tijdens een gevecht. Ook de trekhonden zijn heel speciaal, met enkele honden die een kar voorttrekken.”

Ook de andere evenementen konden op heel wat bezoekers rekenen. “De openluchtfuif was, gezien het mooie weer, alweer een groot succes”, zegt Johnny. “De rommelmarkt barst intussen uit zijn voegen. Daarvoor hebben we extra straten moeten aansnijden om iedereen een plekje te kunnen geven. Het was een leutige feest, maar het blijft uiteraard heel vermoeiend. Desalniettemin kijken we terug op een zeer geslaagde editie.”

Sefken De Puitenslager, het feestbeest.© dvk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER