Oekraïne voert opnieuw droneaanvallen uit op Rusland: verschillende branden uitgebroken op energiesites

Oekraïne heeft opnieuw verschillende droneaanvallen uitgevoerd in Rusland. Daarbij zijn verschillende branden uitgebroken op verschillende energiesites in de regio Smolensk, in het westen van Rusland. Dat meldt Vasily Anokhin, de gouverneur van de regio op Telegram. Volgens hem mikte Oekraïne bewust op brandstof- en energievoorzieningen. Oekraïne heeft de aanvallen opgeëist.

emke
Bron: Reuters, Belga

“Onze regio wordt opnieuw aangevallen door Oekraïense drones”, berichtte Vasily Anokhin volgens Reuters op Telegram. In de nacht van vrijdag op zaterdag lanceerde Oekraïne ook al verschillende drones op Russisch grondgebied. “Als gevolg van de vijandelijke aanval op civiele brandstof- en energievoorzieningen zijn er branden uitgebroken in de districten Smolensk en Yartsevo.” Het Russische ministerie van Noodsituaties stuurde reddingswerkers naar de plek. Wat voor doelen precies zijn aangevallen, is nog onduidelijk. Het zou gaan om zowel stroom- als brandstofvoorzieningen.

Ook in de naburige regio Lipetsk, in het zuidwesten van Rusland meldt gouverneur Igor Artamonov woensdag droneaanvallen op een industriegebied. Daarbij zouden er geen gewonden zijn gevallen, maar de omwonenden werden wel uit voorzorg geëvacueerd. “Het object was geïsoleerd, er was geen dreiging van een aanval op woonwijken,” zei Artamonov. “Er werd besloten om de waarschuwingssystemen in de stad niet aan te zetten en alleen het gebied waar de UAV viel te evacueren.” Hij specificeerde verder niet of er schade was en wat het doelwit was. Persbureau Reuters kon de rapporten nog niet onafhankelijk verifiëren. Lipetsk ligt net als Smolensk zo’n 400 km van de Oekraïense grens, maar verder naar het zuiden, en is de thuisbasis van een aantal metaalverwerkende en farmaceutische bedrijven.

Twee oliedepots

Oekraïne heeft de droneaanvallen op energie-infrastructuur in de Russische oblast Smolensk opgeëist. Volgens een bron binnen de Oekraïense defensiesector waren de energiesites “legitieme doelwitten”. De Oekraïense veiligheidsdienst SBOe (SBU) heeft het over een aanval op “twee oliedepots” die “26.000 kubieke meter brandstof opsloegen”.

Het Oekraïense leger heeft het aantal droneaanvallen op Russisch grondgebied de afgelopen maanden opgevoerd, met name op energie-infrastructuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER