Heineken, KPN en ASMI centraal op Damrak na kwartaalcijfers

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag uit naar de resultaten van bierbrouwer Heineken, telecomconcern KPN en chiptoeleverancier ASMI. Heineken verkocht afgelopen kwartaal meer bier en zag de omzet stijgen. In alle regio’s van het bedrijf was sprake van groei. Volgens topman Dolf van den Brink blijven de economische omstandigheden uitdagend en onzeker, maar houdt Heineken vast aan zijn jaarverwachtingen.
anp
woensdag 24 april 2024 om 08:29
Afbeelding
beeld anp

KPN boekte in het eerste kwartaal een licht hogere omzet. De nettowinst nam wel af door eenmalige herfinancieringskosten. Topman Joost Farwerck sprak van positieve resultaten, waarbij alle onderdelen bijdroegen aan de groei. Ook verhoogde KPN de verwachting voor dit jaar door de overname van Youfone.

ASMI heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. Het aantal nieuwe orders nam wel toe. Dat is een opsteker voor het bedrijf, want de orderontvangst liet al langere tijd een dalende trend zien. ASMI verwacht dat de vraag de rest van het jaar geleidelijk aan toeneemt.

Tesla

Beleggers verwerken daarnaast de resultaten van Tesla. De fabrikant van elektrische auto’s heeft een slecht kwartaal gehad, waarin de omzet en de winst daalden. Het aandeel schoot in de zogeheten nabeurshandel echter omhoog door de aankondiging van Tesla sneller goedkopere elektrische auto’s op de markt te brengen. Met die modellen hoopt Tesla de verkopen weer aan te jagen.

De AEX-index op het Damrak koerst af op een positief begin. De Aziatische beurzen lieten woensdag ook stevige winsten zien. De Nikkei in Tokio steeg 2,4 procent dankzij sterke koerswinsten onder de Japanse chipbedrijven. De Hang Seng-index in Hongkong klom 2,1 procent.

Randstad

Uitzender Randstad en verfconcern AkzoNobel blijven in de belangstelling staan. Beide AEX-bedrijven verloren dinsdag rond de 7 procent na tegenvallende cijfers. Zakenbank JPMorgan haalde AkzoNobel van de verkooplijst en investeringsbank Jefferies verwijderde Randstad van de verkooplijst.

Tankopslag Vopak en vastgoedbedrijf Wereldhave openden ook de boeken. Vopak zag de kwartaalomzet dalen, maar behaalde wel meer winst. Het bedrijf schroefde ook de vooruitzichten voor het hele jaar op. Wereldhave zag de huurinkomsten stijgen in het eerste kwartaal en bevestigde de winstverwachting voor het hele jaar.

Euro en olie

De euro was 1,0695 dollar waard, tegen 1,0699 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 83,54 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 88,58 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slechts een kandidaat om opgestapte Schotse premier op te volgen

John Swinney wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Schotland. Hij is de enige kandidaat die zich gemeld heeft om leider van de Schotse Nationale Partij (SNP) te worden en zal dus mogelijk de opvolger worden van Humza Yousaf als eerste minister.

Afbeelding

Algerijnen vastzetten als ze wachten op uitzetting mag weer

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) mag weer Algerijnen in detentie zetten als ze wachten op uitzetting naar hun land van herkomst. Twee jaar geleden werd hem dit ontzegd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS), omdat uitgeprocedeerde asielzoeker..

Afbeelding

Hoger beroep Pegida-voorman uitgesteld

De behandeling van het hoger beroep in de strafzaak tegen Edwin Wagensveld is uitgesteld. De Pegida-voorman had laten weten niet te verschijnen bij de zitting, omdat hij daarvan te laat op de hoogte zou zijn gebracht. Dat is volgens het gerechtshof niet het geval.

Afbeelding

Warren Buffett laat investeringskansen in India aan opvolgers

De bekende belegger Warren Buffett ziet 'veel kansen' in India, maar die laat hij over aan zijn opvolgers. Dat heeft de inmiddels 93 jaar oude Amerikaan afgelopen weekend gezegd tijdens de aandeelhoudersvergadering van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, meldt financie..

Afbeelding

Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit.

Afbeelding

FNV zet stakingen in metaalsector door om uitblijven cao

Vakbond FNV heeft leden die werken in de Groningse of Limburgse metaal- en techniekbranche opgeroepen woensdag te staken. Daarmee krijgen de stakingen die twee weken geleden al begonnen een vervolg. Eerder werk het werk al neergelegd in zes andere provincies.