Een bestaand gebouw op Nieuw Zuid (illustratie)

Vergunning voor woontoren Tower Zero op Nieuw Zuid in Antwerpen vernietigd 

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning van het project Tower Zero in de wijk Nieuw Zuid in Antwerpen vernietigd. Het bouwproject, dat onder meer een woontoren met 175 wooneenheden omvatte, moet nu terug naar af.

Tower Zero kreeg eind december 2022 een vergunning van de deputatie van de provincie Antwerpen, voor een woontoren met bijgebouwen. Een aantal omwonenden ging echter in beroep en vroegen aan de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de vergunning te vernietigen. Die is daar nu op ingegaan, wat betekent dat de bouw niet kan doorgaan.

De Raad stelt in zijn oordeel dat de milieu-effecten van het gebouw "niet deugdelijk werden onderzocht". Volgens de Raad steunde het gevoerde onderzoek op verouderde gegevens. Bovendien was de vergunningsaanvraag ook strijdig met bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Nieuw Zuid.

"De deputatie kwalificeert de aanvraag volgens de Raad onterecht als één bouwwerk met een grotere footprint, in plaats van een toren met drie paviljoenen", klinkt het. "Dat heeft tot gevolg dat er andere regels van het uitvoeringsplan gelden, namelijk die voor torens en paviljoenen. De Raad stelt vast dat de aanvraag daar niet aan voldoet."

Nieuwe procedure

Omdat de nodige bijsturingen en/of vragen om afwijkingen op de voorschriften toe te staan enkel in een nieuwe vergunningsaanvraag kunnen gebeuren, zag de Raad voor Vergunningsbetwistingen naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid dan de afgeleverde vergunning te vernietigen. De hele procedure zal dus moeten worden overgedaan.

Tower Zero moe(s)t een nieuwe aanwinst voor de Antwerpse skyline worden op de rand van de stadsuitbreidingswijk Nieuw Zuid. De bouwheer is net zoals elders op Nieuw Zuid projectontwikkelaar Triple Living. Het ontwerp van de toren was van de hand van de bekende Zwitserse architect Peter Zumthor.

Meest gelezen