Er staat al een protestbord bij het geel bord van het openbaar onderzoek, midden een jonge reebok en rechts de beverdam in het aangrenzend natuurgebied.© rr

Beverdam vormt volgens gemeente geen obstakel voor Nieuwe Maasweg

Ranst, Oelegem -

Er loopt nog tot 5 mei een bezwaarprocedure rond de aanleg van de Nieuwe Maasweg in Oelegem. Een vrouw bezorgde ons foto’s van een beverdam. Bevers zijn beschermde dieren die niet verstoord mogen worden. “Klopt, maar deze beverdam bevindt zich buiten het projectgebied”, reageert burgemeester Johan De Ryck (N-VA).

De Nieuwe Maasweg moet de smalle Vaartstraat, waar nu veel zwaar verkeer doorrijdt richting bedrijvenzone Ter Straten, ontlasten. Er wonen enkele gezinnen met jonge kinderen. Coalitiepartijen N-VA en Groen in Ranst deden de verkiezingsbelofte om deze mensen te helpen voor een leefbaardere woonomgeving. De Nieuwe Maasweg is ingepland vanaf de rotonde van de Vaartstraat onderaan de brug rechtstreeks naar Ter Straten.

De oude Maasweg is momenteel een klein slingerend betonbaantje met enkele boerderijen tussen de velden.© rr

Maar ook deze Nieuwe Maasweg kent tegenkanting. Zo bestaat vanuit de Zandhovensteenweg de vrees voor een aanzuigeffect als auto’s en vooral vrachtvervoer vlotter richting Ter Stratenweg kunnen rijden. De mensen die in de huidige doodlopende Maasweg wonen, wijzen op de natuurwaarde. Zo is Dirk Draulans groot tegenstander. Volgens zijn berekeningen gaan er meer dan honderd bomen sneuvelen. Bij het eerste openbaar onderzoek liepen negentien bezwaarschriften binnen, niet alleen van lokale burgers, maar ook van vier grote natuur- en milieuverenigingen: Natuurpunt, BOS+, Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace.

Minister Lydia Peeters, bevoegd voor Openbare Werken en Mobiliteit, had de bezwaren deels onontvankelijk en in hun geheel ongegrond verklaard.

Een jonge reebok in het naburig natuurgebied.© rr

Er was nu een lopende beroepsprocedure op het niveau van de bestendige deputatie, maar de gemeente Ranst besliste nieuwe verkeerstellingen te laten uitvoeren. Daarom is er nu een nieuw openbaar onderzoek. Intussen stuurde een vrouw ons een foto van een beverdam die in het projectgebied zou liggen. “Bevers zijn beschermde dieren en mogen niet verstoord worden”, schrijft ze.

“Dat klopt niet”, reageert burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “Die beverdam bevindt zich op de Merriebeek in naburig natuurgebied, niet in het beoogd projectgebied. De provincie houdt de beverdam trouwens in de gaten en topt ze geregeld af als het niveau te hoog komt, wat meer richting Ranst voor problemen zou kunnen zorgen. Maar de bever wordt niet bedreigd door de Nieuwe Maasweg.”

De beverdam op de Merriebeek. De Provincie haalt nu al geregeld takken weg als het water te hoog komt.© rr

De burgemeester legt nog uit waarom er nu een nieuw openbaar onderzoek loopt. “De verkeerstellingen in het dossier dateerden nog van enkele jaren geleden, toen de brug over het Albertkanaal in de Jozef Simonslaan in Oelegem onderbroken was. Het was toen ook nog niet zeker of er een nieuwe brug zou komen. Nu is de nieuwe brug er. De verkeerstellingen waren in de eerste aanvraag vrij positief voor ons, maar waren gedateerd. In februari lieten we door een bureau nieuwe tellingen doen. Hieruit blijkt dat er minder personenwagens passeren dan in de eerste telling, maar meer vrachtwagens. Door die nieuwe elementen vroeg de Provincie een nieuw openbaar onderzoek.” (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners