© Getty Images

“Er sloop wel wat stress in”: Milan Fretin pakt eerste roze leiderstrui in Vierdaagse van Duinkerke met winst in openingsetappe

Milan Fretin heeft dinsdag de openingsrit in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Cofidis-Belg was de snelste in een massaspurt na een etappe van 173 kilometer tussen Duinkerke en Le Touquet. De Fransman Paul Hennequin en de Ier Sam Bennett (Decathlon AG2R) vervolledigden het podium. Fretin is met zijn eerste profzege meteen ook de eerste leider in deze Noord-Franse rittenkoers.

Marnix Taes

Het duurde een hele poos voor we een serieuze afscheiding kregen. Daar zorgden, na 40 kilometer koers, Maxime Jarnet en Antoine Hue voor. Zij kregen wat verderop versterking van Joris Delbove, Dean Harvey en Gwen Leclainche. Het peloton hield de vijf vroege vluchters steeds in het oog en liet hen een maximale voorsprong nemen van zowat 4 minuten. Leclainche nam onderweg het bergklassement voor zijn rekening. Hue kwam na de laatste bergsprint ten val maar op 60 kilometer van de eindmeet reformeerde de kopgroep zich opnieuw. Dit met een voorgift van 1:50 op de grote groep.

Net na het intrekken van de drie resterende plaatselijke ronden, van elk 10 kilometer, bleven voorin enkel nog Maxime Jarnet en Gwen Leclainche over. Het peloton volgde op een zakdoek. Met nog 16 kilometer voor de boeg smolt alles samen en konden de ploegen met een sprinter aan boord aan hun werk beginnen. Paul Hennequin probeerde nog onder de rode vod om afstand te nemen van de rest maar werd in de laatste rechte lijn geremonteerd door Milan Fretin.

Morgen/woensdag trekken de renners van het pittoreske kuststadje Wimereux naar Abbeville. In dit 184,3 kilometer lange traject krijgen de renners vijf hellingen te verwerken. De laatste beklimming ligt op 43 kilometer van de eindmeet.

Milan Fretin: “Er sloop wel wat stress in”

“Het was een zeer hectische finale”, reageerde Fretin. “We reden de hele dag in de regen en op natte wegen. Dat maakte het er niet minder gevaarlijk op. Mijn ploegmakkers deden er alles aan om me vooraan te positioneren en dan kwam het erop aan om die plaats vast te houden. Niet simpel met andere ploegen die alsmaar kwamen opzetten. Ik kan niets anders doen dan mijn teamgenoten te bedanken voor hun werk. Ik kon hun arbeid gelukkig afmaken”, stelde Fretin.

Fretin sprokkelde dit seizoen al enkele ereplaatsen, maar een zege bleef nog altijd uit. Tot dinsdag. “Ik genoot vandaag echt wel het vertrouwen bij mijn ploegmakkers. De kans dat het zou uitmonden in een groepssprint was immers groot en zo gebeurde het ook. Toen duidelijk werd dat ze mijn kaart helemaal gingen trekken, sloop er wel wat stress in bij mij maar ik kon het toch afmaken. Ik keek uit naar die eerste zege. Misschien komt het morgen opnieuw tot een groepssprint en kan ik nog eens mijn kans gaan. Ik ga wel al eens genieten van deze ritzege”, lachte Menten

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen