© BELGA

Open Vld-lijsttrekker De Backer: “Verlaag grondbelasting in vergeten buurten”

Volgens Open Vld Antwerpen is het optrekken van het aandeel sociale woningen niet de oplossing. Het probleem zit volgens de liberalen bij de grondlasten in Antwerpen.

svw

Steden en gemeenten kunnen vanaf volgend jaar de grondbelasting differentiëren per wijk. De grondbelasting of de onroerende voorheffing, bestaat uit drie delen: een basisheffing voor de Vlaamse overheid, opcentiemen voor de provincie en opcentiemen voor de gemeente. De onroerende voorheffing wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen (KI). Het KI is sinds de jaren ‘70 niet meer geëvalueerd.

Dat zorgt er voor dat de woningmarkt in Antwerpen grondig fout in elkaar zit. Op sommige plekken duwen het KI en de onroerende voorheffing bijvoorbeeld de huurprijzen enorm naar boven, terwijl de woonkwaliteit niet in verhouding is met die huurprijs. Deze historische fiscale scheefgetrokken situatie leidt tot verdere verloedering, leegstand en dus verlies van wooncapaciteit.

Met het nieuw fiscaal instrument van de Vlaamse overheid krijgen steden en gemeenten de mogelijkheid om hieraan te remediëren. Voorheen had een stad of gemeente één algemeen belastingtarief. Doordat ze hierin nu kunnen variëren, is het mogelijk om de belastingen voor inwoners en dus de kost om te wonen, te verlagen.

“Wij zullen als stad Antwerpen met dit instrument eigenhandig kunnen beslissen de belastingen te verlagen in vergeten buurten”, zegt Antwerps Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer. “Laat ons dit dan ook doen. Zo geven we gezinnen de mogelijkheid om in de stad te blijven wonen. Bovendien wordt het zo ook aantrekkelijker om te investeren in de stad en zal het aanbod vergroten. Zo leiden lagere belastingen tot lagere huurprijzen en doen we goed voor eigenaars én huurders De hoge grondbelasting is één van de redenen waarom jonge gezinnen wegtrekken uit de stad. Om ook voor hen wonen in de stad opnieuw aantrekkelijker te maken, hebben we hiermee een middel in handen.”

Het bijbouwen van sociale woningen zou volgens Axel Polis (Open Vld), ondervoorzitter van het Antwerpse OCMW, een gigantische fout zijn omdat het opnieuw het aanbod sociale woningen letterlijk betonneert. “We zitten met een steeds diverser publiek aan sociale huurders”, zegt Polis. “Wat we niet nodig hebben is een tweede Luchtbal of Linkeroever met éénzelfde type woningen. Nee, we moeten net flexibel kunnen inspelen op sociale woonnoden. Dat kan door woningen van privé eigenaars door het sociaal verhuurkantoor te laten verhuren aan sociale klanten aan een redelijk rendement.”