De zoete spinazietaart van Elis Tatar, hier rechts met haar man Viktor en dochtertje Alice (3).© Fotomontage GVA

Deze taart van Elis is de beste van de provincie: “Zo leerde ik mijn dochtertje spinazie eten”

Pulle, Aartselaar -

Het Radio 2-programma Goeiemorgen Morgen! zoekt de Taart van het Jaar. Na de voorronde in Lier mag Elis Tatar (36) uit Pulle vrijdag tijdens de finale in Aartselaar de provincie Antwerpen vertegenwoordigen met haar zoete spinazietaart.

Kristin Matthyssen

Radio2 is op zoek naar de Taart van het Jaar. Gebruik je een streekproduct? Of gaat het recept al generatie op generatie mee? Op 27 april was er een Nationale Proefdag in alle provincies, voor Antwerpen was dat in Lier. De spinazietaart van Elis Tatar kon de jury het meest bekoren. Samen met de vier andere regionale finalisten strijdt haar bijzonder gebak om de titel Taart van het Jaar op vrijdag 3 mei in Aartselaar.

Elis is tandtechnicus, haar man Viktor is tandarts. Ze zijn allebei van Bulgaarse afkomst maar Viktor woont al heel lang in ons land. Zelf verhuisde Elis vijf jaar geleden. Anderhalf jaar geleden kwamen ze in Pulle wonen, samen met dochtertje Alice (3).

“Ik wil ook aantonen aan andere jonge mama’s dat je geen kunstmatige kleurstoffen moet gebruiken om een kleurrijke taart te bakken”

Elis Tatar

Taartenbakker

“Bakken is mijn passie”, vertelt Elis. “Ik heb nog geen cursus gevolgd, maar zoek veel op. Sinds ik hier in België woon, ben ik deze spinazietaart beginnen bakken. Het is een laagjestaart met eitjes, spinaziepuree, bloem en suiker. De taart proeft niet naar spinazie, maar het is mijn manier als jonge mama om mijn dochter spinazie te laten eten. Ik wil ook aantonen aan andere jonge mama’s dat je geen kunstmatige kleurstoffen moet gebruiken om een kleurrijke taart te bakken. Het is een Bulgaars recept, maar de topping heb ik zelf bedacht.”

Keukenrobot

Elis droomde al lang van een keukenrobot. “Mijn overbuurvrouw Maria had op Radio2 gehoord dat je via een bakwedstrijd een keukenrobot kon winnen. Maria heeft zelf een heel grote familie, maar sinds we hier anderhalf jaar geleden kwamen wonen, heeft ze haar hart ook helemaal geopend voor ons. Ze nam mijn spinazietaart als traktatie mee naar het dorpskoor. Iedereen was verbaasd over de kleur. Ze vonden dat het op mos leek. Maar ze waren er wel dol op. Van Maria krijg ik in de zomer frambozen om mijn taarten te garneren en hier in Pulle zit ook iemand die verse aardbeien verkoopt.”

“Een nieuwe keuken? Dat zou niet slecht zijn. We kochten hier anderhalf jaar geleden een huis. Deze keuken kan een upgrade gebruiken”

Viktor

Man van Elis

Omdat Pulle een dorp met zoveel natuur is, vindt Elis de kleur ‘groen’ perfect toepasselijk. Door laureaat van de provincie Antwerpen te worden, heeft ze de keukenrobot al gewonnen. Nu vrijdag wordt er in de finale gestreden om een nieuwe keuken. “Dat zou ook niet slecht zijn”, knipoogt Viktor. “We kochten hier anderhalf jaar geleden een huis. De keuken is niet versleten, maar ze kan zeker een upgrade gebruiken. Het zou natuurlijk fantastisch zijn.”

Nee, de zoete spinazietaart van Elis Tatar lijkt helemaal niet op een groentequiche. De groene crumble is ook op spinaziebasis.© Radio2

De patisserie in Bulgarije is anders dan in Vlaanderen. “In Bulgarije gebruiken ze meer crème en is het gebak wat lichter, hier gebruiken ze veel chocolade en is het zoeter.”

Volgens Viktor kan zijn vrouw ook heel lekker koken en heerlijke macarons maken. Na haar verhuis naar België richtte Elis zich eerst op Nederlandse taallessen, eerst in Linguapolis aan de UA. Vorige maand rondde ze ook een taalcursus in Zandhoven af. “Alice is niet naar de crèche geweest. Nu ze naar school gaat, krijg ik weer wat meer tijd.” Of ze samen met haar man die tandarts-orthodont is een praktijk gaat uitbouwen? “Dat moeten we nog zien, maar als ze liever bakt, mag ze van mij net zo goed later een patisserie openen”, zegt Viktor. “De combinatie tandarts-patisserie: dat gaan de mensen wat gek vinden.”

Viktor, Alice (3) en Elis thuis in Pulle.© kma

De spinazietaart van Elis neemt het vrijdag 3 mei op tegen de chocoladebiscuit van Lies Vandendriessche uit Tielt, de bananentaart met abrikozengelei van Peter Waegenaere uit Eine, de chocoladebiscuit met vruchten van Fleur Wauters uit Eisden en de Elise-lettertaart van Eveline Meiresone uit Londerzeel. De taart van het jaar
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners