© BERT DE DEKEN

Politie kan automobilist die fietser aanreed thuis oppakken dankzij camerabeelden: zo werken de ANPR-camera’s

Een dertigjarige fietser uit Turnhout ligt zwaargewond in het ziekenhuis nadat hij zondagochtend op het fietspad van de Steenweg op Mol in Oud-Turnhout werd aangereden door een auto. De ­bestuurder pleegde vluchtmisdrijf, maar is enkele uren nadien thuis opgepakt. Dankzij de ANPR-camera’s van de politie werd de dader vrij snel geïdentificeerd. Het ­camerasysteem dat Turnhout als eerste in gebruik nam, bewijst ­alweer zijn nut.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Een zware klap schrikte zondag omstreeks 7u de omgeving van de Steenweg op Mol in Oud-Turnhout op. Een auto die uit de richting van Retie kwam, ging aan de serviceflats Smeedeshof van de baan. De bestuurder kruiste de berm en reed dan op het fietspad een man op een mountainbike aan. Enkele tientallen meters verderop stapte de bestuurder uit om zijn auto te inspecteren zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

Zoekactie

Het slachtoffer van het ongeval is de 30-jarige M.M. uit Turnhout. Hij liep ernstige verwondingen op en is naar het ziekenhuis in Turnhout gebracht. Zijn toestand was niet levensbedreigend.

De politie startte zondag meteen een zoekactie naar de bestuurder. Kort voor de middag kon een 37­jarige man uit Turnhout thuis worden opgepakt. Hij had zijn ­beschadigde auto in de garage naast zijn woning staan. Het was niet duidelijk of de man onder invloed was of wat hem juist bezielde. De politie legde hem zondag al op de rooster.

Dankzij het uitgebreide netwerk van nummerplaatregistratie- of ANPR-camera’s in de politiezone regio Turnhout kon de politie de nummerplaat op de beelden ­nagaan en zo het adres van de ­bestuurder vinden. Het camerasysteem waarmee Turnhout in 2006 pionierde in België en dat intussen in 16 van de 24 politiezones in de provincie Antwerpen is ingevoerd, bewijst nog maar eens zijn nut.

Ontvoering

© ema

Roger Leys, korpschef van de ­politiezone regio Turnhout, was in 2006 de grote voorvechter van het systeem. Hij heeft geen moment spijt gehad van de plaatsing van het cameranetwerk. “In oktober 2006 hebben we in Turnhout de eerste camera’s geplaatst en vanaf november 2009 in de hele politiezone (met acht gemeenten, red.)”, legt Roger Leys uit. “Er staan in onze politiezone op 74 plaatsen in totaal 175 ANPR­-camera’s. Van de honderd zaken die we kunnen ophelderen, ­hebben we meer dan de helft te danken aan de camera’s. Het gaat niet alleen om inbraken of diefstallen die we kunnen oplossen. Ook verkeersongevallen met vluchtmisdrijf, brandstichting en zelfs ontvoering met verkrachting zijn al opgelost dankzij het bewijs van de camera’s. Het is de beste investering die we ooit hebben gedaan. En in feite was ik de vader van dit systeem in onze zone.”

De politiezone is intussen bezig met de vervanging van de apparatuur aan de camera’s die al heel wat jaren in weer en wind langs de wegen staan. Niet alleen in de provincie Antwerpen, maar in heel België wil de overheid een soortgelijk cameranetwerk uit­rollen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kwam in 2015 hiervoor al zijn licht ­opsteken bij de politie in Turnhout. “De federale overheid plaatst camera’s langs de snel­wegen en de politiezones langs de andere wegen. Alle camera’s ­worden nog geïntegreerd in één systeem”, besluit Roger Leys.