© AFP

© EPA-EFE

thumbnail: null
thumbnail: null

Kvitova en Osaka spelen vrouwenfinale op Australian Open met leuk extraatje: wie wordt de nummer 1 van de wereld?

De Tsjechische Petra Kvitova (WTA 6) en de Japanse Naomi Osaka (WTA 4) spelen zaterdag om de eindzege op de Australian Open in Melbourne. Allebei staan ze nog niet op de erelijst van het eerste grandslam van het jaar. Leuke extra: de laureate wordt ook de nieuwe nummer 1 van de wereld.

LEES OOK. Nicole Kidman steelt de show op Australian Open

Kvitova zette donderdag in de halve finale Danielle Collins (WTA 35) opzij met 7-6 (7/2) en 6-0. Voor de 25-jarige Amerikaanse kwam er zo een einde aan een knap parcours waarin ze onder meer de Duitse toppers Angelique Kerber (WTA 2) en Julia Görges (WTA 13) had uitgeschakeld. Tot voor deze Australian Open had Collins nog nooit de tweede ronde van een grandslam gehaald. In Melbourne maakte ze dit jaar haar debuut op de hoofdtabel.

Kvitova: “Dit betekent alles voor mij”

Petra Kvitova had 1 uur en 34 minuten nodig om Collins uit het toernooi te kegelen. De 28-jarige Tsjechische stootte zo door naar haar eerste finale in Melbourne. Haar beste resultaat tot dusver in Australië was een halve finale in 2012.

“Dit betekent alles voor mij”, reageerde Kvitova geëmotioneerd na haar overwinning tegen Collins. De Tsjechische werd eind 2016 in haar huis aangevallen door een inbreker, die haar verwondde met een mes. De Tsjechische had een operatie aan de linkerhand nodig en was vijf maanden buiten strijd. “Dit is waarom ik zo hard heb gewerkt”, zei ze. “Ik wil in finales van toernooien staan, de finale van een grandslam spelen. Ik ben echt heel gelukkig.”

Kvitova heeft twee grandslams achter haar naam. In 2011 en 2014 won ze Wimbledon.

Osaka: “ik moest mij herpakken”

De tegenstander van Kvitova in de finale wordt de Japanse Osaka. De winnares van de US Open in september 2018 klopte in de tweede halve finale de Tsjechische Karolina Pliskova (WTA 8) met 6-2, 4-6 en 6-4 na 1 uur en 53 minuten.

Osaka kreeg de zege tegen Pliskova allerminst cadeau. “Maar ik had me wel verwacht aan een stevig gevecht”, vertelde ze achteraf. “We speelden al vaak tegen elkaar en ze klopte mij al meerdere keren. Bij het begin van de derde set pompte ik mezelf in dat ik mij moest herpakken en mijn uiterste best moest doen. Uiteindelijk pakte ik dan toch de overwinning.”

Wie wordt de nieuwe nummer 1?

De finale wordt het eerste onderlinge duel tussen de 21-jarige Osaka en de 28-jarige Kvitova. De winnares volgt op de erelijst de Deense Caroline Wozniacki op. Die sneuvelde dit jaar in de derde ronde tegen Maria Sharapova.

De laureate mag zich vanaf maandag ook de nieuwe nummer 1 van de wereld noemen in opvolging van Simona Halep. De Roemeense was vorig jaar finaliste in Melbourne maar ging er dit keer in de achtste finales uit tegen Serena Williams. Die verloor op haar beurt in de kwartfinale van Pliskova en greep zo naast een 24e (record)grandslam.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer