Direct naar artikelinhoud
Racisme

Genkenaar excuseert zich voor racistisch gezang op Pukkelpop: "Geschrokken van mezelf"

Genkenaar excuseert zich voor racistisch gezang op Pukkelpop: "Geschrokken van mezelf"
Beeld Stefaan Temmerman

Het optreden van Kendrick Lamar zaterdagavond op Pukkelpop werd ontsierd door racistische gezangen. Een meisje van Afrikaanse origine deelde op sociale media beelden waarop te zien is hoe een aantal jongeren luidkeels "Handjes kappen. Congo is van ons" zingen. Zowel gelijkekansencentrum Unia als het parket van Hasselt onderzoeken de zaak. Een Genkenaar die meezong, heeft zich ondertussen al geëxcuseerd: "Gedrag strookt niet met persoon die ik ben."

en

"Ik werd als een beest in een kooi behandeld", zo begint de Brusselse Sarah G.  een reeks tweets. Het negentienjarige meisje heeft roots in Rwanda en getuigt over de vernederingen die ze afgelopen zaterdag op Pukkelpop moest ondergaan. "Mensen begonnen mijn afrokapsel aan te raken en wilden foto’s met mij. De hoeveelheid beledigingen die ik heb gekregen, is gigantisch."

Toen het meisje tijdens het optreden van de Amerikaanse rapper Kendrick Lamar probeerde om zich samen met haar zus en een vriend richting podium te begeven, ging het van kwaad naar erger.  "Iemand begon ‘Congo is van ons’ te zingen en andere raciale beledigingen, zijn vrienden lachten en gingen erin mee", vervolgt ze. "Een oude man gaf me een duw. Het is niet mijn gewoonte, maar toen heb ik hem van repliek gediend en hem gevraagd dat niet te doen." Ondertussen kreeg haar jongere zusje een bekertje drank over haar heen. 

Het filmpje waarop de zingende jongeren te zien en te horen zijn, verspreidde zich als een lopend vuurtje over het internet. Bij gelijkekansencentrum Unia liep een officiële klacht binnen en ook het Hasseltse parket liet weten de feiten te zullen bekijken. Hoewel daar nog geen officiële klacht binnenliep start het parket op eigen initiatief een onderzoek naar wat er zich zaterdagavond afspeelde op de festivalweide. De organisatoren van Pukkelpop laten ondertussen weten het gedrag van de zingende jongeren niet te tolereren. "We verwerpen elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag. We zullen dit voorval verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn. Zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop." 

Vervolging geen sinecure

De zingende jongeren vervolgen wordt echter geen sinecure. "Je zou hen kunnen aanklagen voor het aanzetten tot racisme", zegt professor strafrecht Joachim Meese. "Maar het is nog maar de vraag of dit soort gezangen, bovendien in de context van een festivalweide, daar zwaar genoeg voor wegen." Ook bij Unia blijft men voorlopig voorzichtig. "De feiten kunnen eventueel beschouwd worden als discriminatie op basis van huidskleur en de etnische afkomst van de meisjes", laat woordvoerder Bram Sebrechts weten. Maar eerst willen we zicht krijgen op wat er zaterdagavond precies is gebeurd." Verschillende getuigen wijzen er ondertussen op dat het duw -en trekwerk mede het gevolg was van de verwoede pogingen van het drietal om zich toen het optreden van Lamar al bezig was alsnog een weg naar voren te banen. 

Bij Unia sturen ze sowieso niet aan op een strafrechterlijke vervolging. "Liever proberen we we bij dit soort feiten de daders samen met slachtoffers rond de tafel te brengen om hen zo te doen inzien dat wat ze hebben gedaan niet door de beugel kan." Dat lijkt ook de aanpak te zijn waar Sarah G. zelf voor opteert. "Racisme is overal en je kan het gewoon niet tegenhouden", zegt ze in reactie aan Charlie Magazine. "Het enige wat je kan doen is je kinderen onderwijzen zodat de komende generaties meer kennis hebben van andere culturen.”

Genkenaar biedt excuses aan

Een jonge Genkenaar heeft nu zijn verontschuldigingen aangeboden in Het Belang Van Limburg. "Tot mijn grote spijt ben ik één van de jongeren in het filmpje die het bewuste liedje meezingt. Zonder nadenken en zonder enig besef van de gevoelens die dat zou kunnen losweken bij anderen", klinkt het.

"Ik ben enorm geschrokken van mijn eigen gedrag, dit strookt absoluut niet met de persoon die ik ben of wil zijn", zegt de jongeman. "De manier waarop ik nu publiek word afgemaakt, vind ik erg. Ik wil me excuseren bij iedereen die zich aangevallen voelt en in het bijzonder bij de twee dames die dit terecht gemeld hebben als onaanvaardbaar. Ik hoop oprecht dat deze heisa overgaat."

Bezoek aan Afrikamuseum

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil de jongemannen meenemen naar het Afrikamuseum in Tervuren. Ze had een ontmoeting met de betrokkenen en één van hen heeft al toegezegd, zegt de staatssecretaris.

De feiten zijn onaanvaardbaar en het gerecht moet nu zijn werk doen", vindt Demir. "Maar ze beseffen maar al te goed dat ze een grote fout hebben gemaakt. Ons koloniaal verleden is niets om trots op te zijn. Daarom heb ik hen uitgenodigd in het Afrikamuseum, om te zien wat voor afgrijselijke feiten er destijds gebeurd zijn." Ook het museum valt onder de bevoegdheid van de staatssecretaris.

'In het Afrikamuseum kunnen ze zien wat voor afgrijselijke feiten er zijn gebeurd in ons koloniaal verleden'
Zuhal DemirStaatssecretaris voor Gelijke Kansen

Toch wil ze dat de hetze nu stopt. "Op sociale media begint dit een heel eigen leven te leiden, dat helpt ook niemand vooruit, het moet ergens stoppen. Het gaat om studenten, ze zijn jong en hadden iets gedronken."