Uitzonderlijk zware avondspits op Vlaamse snelwegen: “Heel veel volk op de weg door verlengd weekend”

Wie zich vrijdag waagde op de Vlaamse snelwegen stond ongetwijfeld voor enige tijd stil. Het was dan ook een uitzonderlijk drukke dag op onze snelwegen. En daar zit volgens het Vlaams Verkeerscentrum het verlengd weekend voor iets tussen.

SGG

Neem je de filebarometer van het Vlaams Verkeerscentrum erbij, dan zie je dat de files vrijdag op onze snelwegen sinds de middag nog boven de aanduiding ‘uitzonderlijk’ uitschieten. Maar volgens Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum zijn die lange files op zich niet zo uitzonderlijk. “We zien eigenlijk een typisch patroon voor een vrijdag voor een verlengd weekend”, zegt hij. “Vrijdag begint meestal met een rustige ochtendspits, maar daarna schiet onze filebarometer omhoog. Sinds 11 uur zagen we al uitzonderlijke waardes, daarna ging het nog hoger. Na de middag hebben we een piek bereikt van 280 kilometer file op onze snelwegen.”

De files gingen vrijdag bijna heel de dag boven de ‘uitzonderlijke waardes’ van de filebarometer.© Vlaams Verkeerscentrum

Die drukte kan je niet alleen toeschrijven aan incidenten. “Er waren wel wat botsingen, maar eigenlijk is er gewoon heel veel volk op de weg. Dat zie je heel goed op de verkeerskaart. Er is veel drukte rond Antwerpen en Brussel. Ook naar de zee zie je files. Maar opvallend is er ook veel file in Limburg vanuit Nederland.” Ook in Nederland en Duitsland hebben ze komend weekend een dagje extra vrij en voor velen is het dan het uitgelezen moment om er even op uit te trekken. “Onze verkeersleiders zagen inderdaad veel andersgekleurde nummerplaten. Vooral op de E313 naar Antwerpen en de E19 vanuit Breda. In Nederland weten we bijvoorbeeld dat er ook gewaarschuwd is voor de grote drukte.”

“Het is een typisch fenomeen dat we elk jaar zien voor het Hemelvaartsweekend en het Pinksterweekend. We hadden het daarom ook wel verwacht”, zegt Bruyninckx. De piek is wellicht wel al gepasseerd. “Op een gewone werkdag, van maandag tot donderdag, zit die meestal rond 17.30 uur. Vrijdag is dat meestal iets vroeger, rond 16 uur.” Maar omdat er rond 18.00 uur nog steeds meer dan 250 kilometer file staat, zal het mogelijk ook nog even duren voordat alle files opgelost zijn. “Hou rekening met een langere reistijd.”

Omstreeks 18.00 uur stond er vrijdagavond nog uitzonderlijk veel file op de Vlaamse snelwegen.© Vlaams Verkeerscentrum

Terugkeer

De terugkeer op maandag zal allicht iets vlotter verlopen. “Meestal gebeurt dat meer gespreid. Voor mensen die een weekend naar de zee gaan, hangt dat vaak ook samen met het weer. Zien we maandag een stralende zon, dan zullen velen wellicht proberen er alles uit te halen en wat later op de dag vertrekken. Is het grijzer, dan vertrekken sommigen al voor de middag. Maar dat kan ook nog steeds files geven. Hou de verkeersinformatie daarom goed in de gaten.”

Bruyninckx waarschuwt mensen die naar de Ardennen gaan ook nog: “Hou er rekening mee dat de Leonardtunnel op de Brusselse binnen- en buitenring in Tervuren dicht gaat in beide richtingen. Dat is het geval van vrijdagavond 17 mei om 20.30 uur tot dinsdagochtend 21 mei 5.30 uur. Afgelopen weekend was die ook gesloten en dat gaf toch heel wat extra file in de buurt van het Leonardkruispunt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER