Direct naar artikelinhoud
Media

Burgerkabinet vraagt meer aandacht voor minderheden in media

Sven Gatz (hier op een eerder burgerkabinet) bekijkt nu welke voorstellen in zijn beleidsbrief kunnen.Beeld Photo News

Een zeventigtal mensen heeft zaterdag in het Vlaams Parlement tijdens het burgerkabinet Media gediscussieerd over media en hoe ze geïnformeerd worden. Naast discussies over fakenieuws en mediawijsheid was er veel aandacht voor minderheden in de media. 

Uiteindelijk werd een veertigtal voorstellen overgehouden. Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) onderzoekt nu welke opgenomen kunnen worden in zijn beleidsbrief.

Eén van de voorstellen die aanvaard werden, is om meer aandacht te hebben voor positief nieuws. "Nu is er veel te veel aandacht voor het negatieve", zegt Evert Dierickx (24), die deelnam aan het burgerkabinet. "Maar nieuws heeft altijd positieve en negatieve kanten. Je moet beide kanten belichten."

Dierckx was een van de mensen die naar het burgerkabinet was gegaan met Kei-Jong, een vzw die zich inzet voor jongeren met een beperking. "Als zij nu in de media komen, gaat het te vaak over hun beperking en niet over wie ze zijn", zegt Ans Peeters. "Mensen met een beperking zouden meer inspraak moeten kunnen krijgen bij het maken van het nieuws. Dat zou al veel kunnen veranderen." Een interessant idee, zegt Gatz. "Het lijkt me zinvol dat de VRT daar eens over nadenkt."

Minder bijval

Het burgerkabinet rond media had minder bijval dan de vorige burgerkabinetten die Gatz organiseerde rond cultuur, jeugd en Brussel. Ook het onlineplatform had een pak minder bezoekers en deelnemers. "Een verklaring daarvoor hebben we niet", zegt Gatz. "Misschien liggen mensen minder wakker van informatie en fakenieuws. Dat verontrust me toch wel wat."

Toch zegt Gatz tevreden te zijn. "Als je dit op langere termijn doet en structureel aanpakt, kan het helpen de kloof tussen politiek en burger te verkleinen."

'Misschien liggen mensen minder wakker van informatie en fakenieuws. Dat verontrust me toch wel wat'
Sven Gatz, minister van Media