Het moedige verhaal van Yara (16): “Ook met één been sta ik positief in het leven”

Yara Waegemans (16) uit Kapellen kreeg vorig jaar te horen dat ze kanker had. In haar been zat een tumor, waardoor dokters moesten overgaan tot de amputatie van haar rechterbovenbeen.

Margo Tilborghs

Het is een harde noot om te kraken, als je als 15-jarige kanker krijgt. Je wereld stort in. Als je dan ook nog eens te horen krijgt dat je rechterbeen moet worden geamputeerd, breken er moeilijke tijden aan.

© Margo Tilborghs

“In september 2015 kreeg ik last van mijn kuit”, vertelt Yara. “Ik kon mijn tenen niet meer bewegen. Onderzoek wees uit dat ik een tumor in mijn been had en dat die niet te genezen viel. Er werd beslist om mijn bovenbeen te amputeren. Ik hoef je niet te vertellen dat dit voor mij en mijn familie een moeilijke periode is geweest. Maar nu ben ik blij dat de beslissing genomen werd omdat ik anders waarschijnlijk nooit meer had kunnen lopen.”

“Na de operatie kreeg ik nog een ontsteking op het bot waardoor de revalidatie een halfjaar heeft stilgelegen. Ik moest nog vaak naar het ziekenhuis en kon daardoor niet naar school. Pas in april van dit jaar ben ik aan mijn revalidatie in het Universitair Ziekenhuis in Gent kunnen beginnen. Dankzij het topteam daar, heb ik opnieuw leren lopen. Zij hebben me goed geholpen. In het begin zat ik nog veel in een rolstoel maar ik leerde opnieuw stappen dankzij de goede zorgen van de kinesist. Naar school gaan was moeilijk en dat is het nog steeds. Daarom ben ik blij dat Bednet er was. Met een laptop en een camera kon ik de lessen in de klas volgen. Natuurlijk zou ik het liefst van al in mijn echte klas zitten, maar dankzij Bednet hoor ik er toch een beetje bij.”

Facebookpagina

Yara kreeg ontzettend veel steun van haar familie en vrienden. “Ze weken geen seconde van mijn zijde”, zegt ze. “Het zijn echte schatten. Ik ben iemand die graag plezier maakt, veel lacht en een hoop vrienden heeft. Ik probeer alles zo optimistisch mogelijk te bekijken. Daarom heb ik ook een Facebookpagina opgericht: Positivity is a choice, my choice. Via die Facebookpagina probeer ik geld in te zamelen voor een speciale beenprothese omdat ik van sporten hou. Zo’n prothese kost ontzettend veel geld. Hoeveel precies, is moeilijk te zeggen. Het hangt van allerlei factoren af.”

Maar Yara wil niet enkel geld voor zichzelf inzamelen. Samen met de leerlingen van de Sint-Jozefschool in Heide-Kalmthout ondersteunt ze mee een actie voor Music for Life. “Door middel van een estafetteloop willen we geld inzamelen voor Bednet”, zegt ze. De estafetteloop vindt vandaag, vrijdag 15 december, plaats op het Heidestatieplein en begint om 11.40u.

www.bednet.be

© rr