Direct naar artikelinhoud
Geneve

Syrische regering blijft rechtstreekse vredesgesprekken met oppositie afwijzen

Staffan de MisturaBeeld AFP

Er komt maar geen schot in de vredesgesprekken over Syrië in Genève. De regering wees donderdag opnieuw rechtstreekse gesprekken met de oppositie van de hand. 

De leider van de regeringsdelegatie, Bashar Jaafari, beschuldigde hen na een bijeenkomst met VN-bemiddelaar Staffan de Mistura, de onderhandelingen door randvoorwaarden te saboteren. Zolang de oppositie een voor het begin van de nieuwe gespreksronde aangenomen verklaring niet intrekt, komt het niet tot directe gesprekken, verklaarde hij. In het document hadden de regeringstegenstanders het aftreden van president Bashar al-Assad aan het begin van een overgangsperiode geëist.

Bashar al-JaafariBeeld REUTERS

Tegelijkertijd betichtte hij De Mistura ervan in de fout te zijn gegaan in een tv-interview en daardoor zijn rol als bemiddelaar te hebben ondermijnd. De diplomaat had woensdag in een interview met de Zwitserse zender RTS verklaard dat de oppositie tot rechtstreekse gesprekken bereid was, de regering helaas niet. Bovendien belde De Mistura met de Russische president Vladimir Poetin om de Syrische regering onder druk te zetten. Om vrede te bereiken, is moed nodig om Damascus tot de aanvaarding van een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen te forceren, klonk het.

Rusland is in de burgeroorlog de belangrijkste bondgenoot van de regering. De inmiddels achtste ronde van de Geneefse onderhandelingen over Syrië waren meer dan twee weken geleden begonnen.

De Mistura bleef donderdag alle schuld voor de mislukking van de acht onderhandelingsrondes bij Damascus leggen. Volgens hem heeft de Syrische regering "niet de wil getoond om dialoog te voeren en te onderhandelen". Damascus "wou enkel over terrorisme praten", zei de Mistura. "De waarheid is dat zij geen ander thema wou bespreken".