Mediawaakhond tikt Natalia op de vingers, TVL krijgt 1.500 euro boete

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, heeft zangeres Natalia en influencer Gaetan Likile gewaarschuwd na inbreuken op het Mediadecreet. De regionale omroepen Focus, WTV, AVS en TVL krijgen dan weer een geldboete.

Bron: BELGA

Tussen 8 en 22 januari controleerde de VRM de online video’s van content creators Natalia Druyts en Gaetan Likile, bekend van Temptation Island. Daarbij werd vastgesteld dat in meerdere van hun video’s niet duidelijk herkenbaar werd gemaakt dat ze reclame maakten voor een bepaald product, wat verplicht is volgens het Mediadecreet. 

Gezien de regelgeving vrij nieuw is voor content creators, houdt de VRM het voorlopig bij een waarschuwing. Eerder kregen ook influencers Nena Schuurmans, Sam van Denderen, Astrid Coppens, Average Rob en Kim Van Oncen een dergelijke waarschuwing van de regulator. 

Ook de regionale omroepen Focus, WTV en AVS zondigden bij een controle, die plaatsvond op 12 november, tegen de regels van het Mediadecreet. Zo zou er sprake zijn geweest van publireportages die niet duidelijk als dusdanig herkenbaar waren en verschillende sponsormeldingen die een duidelijk koopbevorderend element bevatten. De VRM besloot daarom Focus en WTV een geldboete van 1.500 euro op te leggen. AVS moet 3.000 euro betalen. 

LEES OOK. Natalia reageert op heisa tijdens concert in Hasselt, fans blijven haar steunen: “Ze heeft het hart op de tong”

Ook TVL liep tegen de lamp, nadat in het sportprogramma ‘Score’ sponsorsvermeldingen werden uitgezonden voor online kansspelen. Die waren echter in strijd met het Koninklijk Besluit rond kansspelreclame. De Limburgse zender krijgt daarom een geldboete van 1.500 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer