Luister naar

Een stageverslag in koeienletters

Nieuws
Johan van de Minkelis
donderdag 19 oktober 2017 om 03:00
Een oud hulpmiddel voor journalisten en opmakers om de grootte van een krantenkop te bepalen.
Een oud hulpmiddel voor journalisten en opmakers om de grootte van een krantenkop te bepalen. nd

Hoe krijgen we ooit onze zolder opgeruimd?, vroeg adjunct-hoofdredacteur Daniël Gillissen van het Nederlands Dagblad zich begin september vertwijfeld af, in de rubriek ‘van de redactie’.

De krant staat aan de vooravond van een verhuizing en een dagblad verzamelt in de loop van enkele decennia een hoop rommel op de redactie. Gillissen moet bij het opruimen verbaasd zijn geweest bij de aanblik van een strook fotozetsel van tientallen meters lengte. Met daarop in niet al te fraai proza een stageverslag in 64 punts corpsgrootte. Met als ondertekening mijn naam, eveneens in 64 punten.

Het is een curieuze herinnering aan het begin van mijn journalistieke loopbaan en de overgang van het analoge naar het digitale tijdperk. Of zou die niet bewaard zijn?

Het eerste kwartaal van 1986 liep ik stage op de redactie bij het ND, dat toen amper een jaar kantoor hield in Barneveld. Het gros van de redacteuren werkte op zijn kamer in stilte, met een mechanische of elektrische schrijfmachine binnen handbereik. In het hart van de redactie waren drie stiltecabines met daarin een heuse pc, waar vooruitstrevende redacteuren én stagiairs een voorschotje namen op de digitalisering van het krantenbedrijf.

Vanuit een van die cabines verstuurde ik in het voorjaar van 1986 een instructie naar de zetmachine. Het leek me een prachtig idee om mijn driemaandenstage bij het ND af te sluiten met een stageverslag in de vorm van een minikrant. En dat kon ik niet zomaar vanuit een handig opmaakprogramma printen in het lettertype van mijn voorkeur. Dat lukte uitsluitend als ik de zetcomputer gebruikte, die consequent fotozetsel in het ­standaardfont van de krant produceerde. Maar ik vergat een cruciale zetinstructie, zodat niet alleen de kop, maar het hele verslag in de knoertgrote 64 puntsletter werd gezet.

De zetcomputer spuugde het zetsel gestaag maar traag uit, en dat in de aanloop naar de deadline, terwijl ongeduldige opmaakredacteuren zaten te wachten op het zetsel met de échte artikelen.

Ik ben die laatste stagedag met de staart tussen de benen huiswaarts gekeerd. Hoeveel vertraging de productie van de zaterdagkrant had opgelopen, heb ik nooit durven vragen.

De week daarop ben ik als een muis de redactie op geslopen om de zetopdracht nogmaals te geven. Nu mét de afsluitende zetinstructie achter de 64-punts kop. Opgelucht ging ik het zetsel ophalen in de computerruimte, die uitbundig versierd bleek met slingers fotozetsel met daarop mijn stageverslag. In 64 punten. De redacteuren die daar op dat moment rondliepen, haalden hun schouders op. Ze hadden er vooral flink om gelachen.

Mijn stageverslag telde uiteindelijk twee pagina’s, voorzien van een dikke stapel bijlagen: de pennenvruchten van drie maanden stage.

De artikelen waren oké; voor de stage kreeg ik een dikke voldoende. Alleen het verslag vond mijn begeleider te mager.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het geeft te denken dat veel universitaire medewerkers zich uitspreken tegen een inhoudelijke en publieke stellingname door hun universiteit.

Moeten universiteiten zich richten op waarheidsvinding in plaats van opinie? Dat is een vals ideaal

De slappe reacties van universiteiten bij de Gaza-protesten waren volgens Frank Hartmann niet alleen onhandig, maar ze roepen ook de vraag op of ze wel van betekenis kúnnen zijn.

Zijn we ons er wel voldoende van bewust dat God, soms buiten de kerk om, werkt in harten van kinderen en jongeren: in dat van een nichtje, een leerling, de fysio of de vriend van je zoon?

Je denkt dat ze afhaken bij de kerk, maar let op wat de Geest in jongeren aan het doen is

Terwijl je je afvraagt hoe we kinderen en jongeren kunnen leren geloven, raakt Gods Geest hen aan, zo ontdekt Corina Nagel. Complete vriendengroepen gaan intensief met de Bijbel en het geloof aan de slag.

Verkiezingsborden voor de Europese verkiezingen. Het bord rechtsonder is van JA21.

Ook de PVV weet het nu: normaal doen is een stuk ingewikkelder dan bijzonder zijn

Het is voor de PVV ingewikkelder om een normale partij in een kabinet te zijn dan een bijzondere aan de zijlijn. Wat gaat er gebeuren? Het kan volgens Frank van den Heuvel drie kanten op.

Tijdens de sing-in van Opwekking was de Israëlische vlag te zien in een vlaggenparade van verschillende landen. Op het hoofdterrein had de organisatie ook een Israëlische vlag opgehangen - zoals elk jaar.

Laat je Israël-vlag voortaan thuis op Opwekking. Je bent geen cheerleader van de Israëlische staat

Waarom zou je met een nationale vlag gaan zwaaien op een christelijke conferentie zoals Opwekking, vraagt student Tirsa Bos zich af. Je helpt er niemand mee.

In Nederland verschenen wapenstokken en politiehonden na aangifte door de universiteit. Terwijl bestuurders in andere landen kozen voor de-escalatie.

De protesterende studenten hebben de eerste ronde op hun sloffen gewonnen

Geweldloos verzet, de effectiefste manier om maatschappelijke doelen af te dwingen, is zelden gezellig, aldus Lodewijk van Oord. Waarom zegevierden studenten in Londen terwijl in Nederland politiegeweld werd toegepast?

Afbeelding

Dit zijn de plussen en de minnen van het regeerakkoord volgens acht ND-lezers

Wat voor de een extreemrechts is, is voor de ander realiteitszin. Deze ND-lezers verschillen fors van mening over de vraag wat de plannen in het regeerakkoord ons gaan (op)leveren.