Direct naar artikelinhoud
Strijd tegen IS

Dit is de vrouw die IS-bolwerk Raqqa veroverde

Rojda Felat zwaait met de overwinningsvlag in de Syrische stad Raqqa.Beeld AFP

Breed glimlachend zwaait de Koerdische Rojda Felat met een overwinningsvlag op het Naim-plein. De bezetting van de Syrische stad Raqqa is voorbij, de inwoners zijn bevrijd en dat is grotendeels te danken aan de jonge vrouw met de vlag. 

Enkele uren na de val van IS in Raqqa gaat de foto van de 37-jarige Rojda Felat de wereld rond. Ze lijkt gelukkig, maar heeft de afgelopen jaren heel wat te verduren gehad. Felat is commandant van de Syrian Democratic Forces (SDF), tot 2015 People's Protection Unit (YPG) en begeleidde vier jaar lang duizenden strijders in het gevecht tegen de bezetting van Raqqa door de Islamitische Staat. De eenheid van Felat redde duizenden bewoners van Raqqa die gevangen werden gehouden en begeleidde ze uit de stad. Enkele dagen geleden verdreven haar soldaten de laatste IS-strijders uit de ruïnes van Raqqa. 

Een vrouw aan het hoofd van een Syrische gevechtseenheid is geen alledaags beeld. Sinds 2013 is Rojda Felat hoofd van de SDF-eenheid in Raqqa maar daarvoor was ze al een felle voorvechtster van vrouwenrechten en mensenrechten in het algemeen. Rojda Felat wil aantonen dat vrouwen een belangrijke rol spelen in de zoektocht naar een vrij Syrië en op dat vlak niet verschillen van de mannen in Syrië. Felat benadrukt dan ook dat ze gekozen is voor haar leidende functie omwille van haar ervaring en kennis. Al speelde het feit dat ze een vrouw is ook een rol. Het is een van de grootste angsten van IS-strijders om door een vrouw gedood te worden, omdat ze daarna niet meer binnen zouden mogen in de hemel. Onder haar bewind streden heel wat vrouwelijke soldaten mee voor de bevrijding van Raqqa.

De eenheid van Felat redde duizenden bewoners van Raqqa

Felat vocht jarenlang tegen de onderdrukking van Koerdische en Syrische vrouwen en is vandaag een voorbeeld voor menig feminist. Op Twitter wordt dan ook vol lof gesproken over de commandante. Ze zou gedaan hebben wat Obama en Trump al jaren probeerden maar niet konden: de hoofdstad van het IS-bolwerk bevrijden van de terreur van de groepering. Met haar overwinning wordt een icoon geboren, volgens enkele twitteraars. 

Velen kennen haar, maar Felat blijft toch grotendeels in mysterie gehuld. Haar jeugdjaren zijn amper te reconstrueren en ook rond haar leeftijd hangt een waas. Niemand weet precies hoe oud Felat is. Wel is zeker dat ze geen gebrek aan doorzettingsvermogen heeft. In september beloofde de commandante al dat Raqqa nog in het jaar 2017 opnieuw een vrije stad zou zijn. Naast Raqqa bevrijdde Felat met haar eenheid ook nog andere steden en dorpen die door IS bezet werden.