Direct naar artikelinhoud
Carnaval

Wie wil nog snoep tijdens carnaval?

Willen kinderen geen caramel meer?Beeld Photo News

Limburgse carnavalsverenigingen hebben beslist om geen karamellen meer uit te delen tijdens de stoet, terwijl dat toch een belangrijk deel is van hun carnavalcultuur. Ligt dat aan de kinderen die ze niet meer oprapen? Of toch aan de karamellen? 

"Je gaat 's avonds euforisch naar huis en de volgende dag zie je zoveel afval dat je denkt: dit kan echt niet meer de bedoeling zijn", zegt Eric Vuurstaek van de carnavalsvereniging De Gelliker Galliaren. Zijn vereniging heeft in Gellik het voortouw genomen om de karamellen niet meer uit te gooien tijdens de stoet. 

Net als in de Duitse steden vlak over de grens, is het daar zaak om met carnaval zo veel mogelijk goedkoop snoepgoed rond te strooien. Maar die snoepen blijven nu liggen en veroorzaken  een gigantische hoop rommel. 

"Per wagen namen we tussen de 500 en de 2.000 kilogram karamellen mee", gaat Vuurstaek verder. "Tegen 2 euro per kilo kost ons dat al snel enkele duizenden euro's. En als je bedenkt dat 80 of 90 procent toch maar op straat achterblijft, is dat geld dat we beter anders kunnen besteden."

Wafels

De oorzaak is niet dat kinderen geen snoep meer lusten. Maar sinds de verenigingen een tiental jaar geleden begonnen zijn met wafeltjes en ander snoep uit te delen, is de traditionele karamel haar aftrek kwijt. "De prijs daarvan valt goed mee en als ik een zak Chokotoffs of chips meeneem, weet ik dat alles opgeraapt wordt", zegt Vuurstaek. "Maar die goedkope karamellen plakken een maand later nog overal in de stad."

'Als ik een zak Chokotoffs of chips meeneem, weet ik dat alles opgeraapt wordt. Die goedkope karamellen plakken een maand later nog overal in de stad'

Ook in andere steden stappen carnavalisten stilaan af van karamel. De Stromannen uit Tongeren laten weten dat niemand er nog mee gediend is  en in Hasselt wil de Crazy Gang in dialoog gaan met de producenten van de snoepjes, om na te denken of ze het inpakpapier niet milieuvriendelijker kunnen maken. 

In Aalst, toch de grootste carnavalsstad van het land, ligt niemand wakker van een overvloed aan karamellen omdat daar alleen de prins carnaval met snoep gooit. Al heeft Aalst wel andere carnavalsproblemen, zegt Dirk Verleysen van het feestcomité. "Onze markt ligt er door de plastieken bekertjes bij als de wei van Rock Werchter. En dan laten de voil jeanetten in de straten nog hun kinderwagens achter." 

Strooimateriaal

Overal in Vlaanderen is men nu bezig om het carnavalsafval tegen te gaan. Denken ze in Aalst aan recycleerbare bekertjes, Limburgse carnavalsverenigingen proberen meerwaarde aan te bieden in het snoepgoed. En in dat verhaal stappen de leveranciers gretig mee. 

'Vroeger was het bij alle verenigingen gooien om te gooien'
Joeri Van Glabbeek

"We proberen altijd de hoeveelheden karamellen te beperken", zegt Joeri Van Glabbeek, van Jojoe, een van de bedrijven waar de Limburgse verenigingen hun 'strooimateriaal' halen. "In de plaats daarvan verkopen we meer kauwgum, chips en plastic voetballen."

Volgens Van Glabbeek, ex-prins carnaval, gaan de verenigingen inderdaad bewuster om met wat ze op straat achterlaten. "Vroeger was het bij alle verenigingen gooien om te gooien", zegt hij. "Maar dat was dan ook de traditie. Nu is het vooral de prins carnaval die nog met massa's snoep gooit."

Wie ook heel blij is met minder snoep, is Marino Keulen, de burgemeester van Lanaken, waarvan Gellik een deelgemeente is. Hij vindt het erg moedig dat het initiatief van de verenigingen zelf komt. "Die karamellen werden uiteindelijk een vuile rottigheid", zegt hij. "We vonden ze aangekoekt in de riolering en ze kwamen ook terecht in de zuiveringstations. Uiteindelijk zien we dat tradities, net als smaken, steeds evolueren."