© Bert Foubert

Schuldbemiddelaar betaalde verbouwing van eigen villa met geld van achttien gezinnen

Een schuldbemiddelaar uit Zele riskeert vier jaar cel voor het verduisteren van meer dan 124.000 euro van haar klanten. Lieve P. (40) kon geen nee zeggen en gebruikte de centen van ‘brave’ klanten om de handen van de luidste roepers mee te vullen. Ondertussen betaalde ze er ook de verbouwingen aan haar eigen villa mee.

bert foubert

De voormalige advocate Lieve P. kwam gisteren amper uit haar woorden in de correctionele rechtbank van Dendermonde. Ze stond er oog in oog met een klein leger ex-collega’s, die allemaal geld kwamen terugeisen dat aan haar was toevertrouwd in haar functie van schuldbemiddelaar. “Ik kan nog steeds niet goed onder ogen zien wat er gebeurd is”, stamelde ze. “Tot vandaag heb ik geprobeerd om verder te leven zonder eraan te denken.”

De verschillende burgerlijke partijen en het Openbaar Ministerie waren meer dan bereid om het geheugen van Lieve P. op te frissen. De vrouw wordt ervan verdacht ruim 124.000 euro verduisterd te hebben. Geld dat toebehoorde aan achttien gezinnen bij wie zij was aangesteld als schuldbemiddelaar.

Robin Hood

De eerste feiten vonden plaats in januari 2008 en kwamen pas aan het licht toen in oktober 2014 een nieuwe schuldbemiddelaar werd aangesteld bij een van haar klanten. Die merkte dat de advocate systematisch geld van de ene rekening naar de andere verschoof. Klanten die het luidst riepen om centen, kregen die van haar overgeschreven via het budget van ‘bravere’ klanten, die minder aan de bel hingen.

© bfs

“Er gebeurden zoveel overboekingen tussen de verschillende rekeningen, dat het voor niemand nog duidelijk was welk geld van wie was”, zette meester Tom Van Den Bossche, de advocaat van een van de slachtoffers, uiteen. “Er werden overal putten gevuld met het geld van anderen en niemand kreeg informatie. Het gevolg was dat haar klanten veel langer in de schuldbemiddeling moesten blijven dan vooraf was afgesproken. Deze mensen lijden vandaag nog elke dag door wat er met hun geld is gebeurd. In totaal hebben zich achttien gedupeerden gemeld, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger. Heel wat mensen zijn er ook beter van geworden. Lieve P. kon gewoon geen nee zeggen en gaf het geld van de ‘rijkste’ armen aan haar klanten die er het meest om vroegen. Ze speelde voor Robin Hood.”

In de put geholpen

Lieve P. maakte niet alleen op professioneel vlak misbruik van het geld van haar klanten, ze gebruikte het ook om de verbouwingen aan haar eigen villa in Zele mee te betalen. “Dat waren maar een paar factuurtjes”, probeerde de advocate een som van 20.000 euro te minimaliseren.

Een uitspraak die in het verkeerde keelgat schoot bij openbaar aanklager Pascal Persoons. “Zo’n som is niet alleen voor heel veel mensen bijzonder veel geld, de centen waren bovendien niet van u. U maakte misbruik van mensen die in een zwakke positie stonden. In plaats van uw klanten uit de put te helpen, heeft u net het omgekeerde gedaan. Hun periode om uit de schulden te geraken werd verdubbeld.”

De procureur eiste de verbeurdverklaring van al het verduisterde geld, vier jaar effectieve celstraf en een fikse boete voor Lieve P. Die vroeg aan de rechter om mild te zijn. “Ik weet dat ik in de fout ben gegaan”, zei ze. “Ik vraag nog een kans om al het geld terug te betalen.” Lieve P. stopte na de ontdekking van het gesjoemel eind 2014 als advocaat. Vandaag werkt ze bij een bank. De rechter velt het vonnis op 26 februari.

Een van de slachtoffers van Lieve P. nam tijdens het proces zelf het woord. “Ik dacht lange tijd dat wat de schuldbemiddelaar deed, normaal was”, vertelde hij. “Tot ik om geld vroeg voor een boekentas voor mijn kinderen. Toen bleek dat er helemaal niets op mijn rekening stond. En dat terwijl er nog geen enkele schuld was betaald. Ik kon niet anders dan een nieuwe schuldbemiddelaar aanstellen. Toen bleek dat vijf jaar van mijn leven gewoon verloren was.”

Beroepseer

Ook een aantal collega-schuldbemiddelaars stelde zich burgerlijke partij in de zaak. Ze voelen zich door de wanpraktijken van Lieve P. gekrenkt in hun beroepseer. “We vinden het bijzonder jammer dat ons beroep op deze manier in negatief daglicht komt te staan”, zegt meester Tom Van Den Bossche. “Als schuldbemiddelaar is het onze opdracht om mensen te helpen om uit de financiële problemen te geraken, niet om hun put nog dieper te maken.”