Echt stil is het rond de twee minuten stilte nooit geweest, maar de spanningen zijn toegenomen

Achtergrond
Dit jaar zijn er uitzonderlijke maatregelen genomen om verstoring tijdens de dodenherdenking te voorkomen. Een blik op de geschiedenis leert echter dat commotie rondom 4 mei allerminst uitzonderlijk is.
Elsbeth Stoker / vk
donderdag 2 mei 2024 om 03:00 aangepast 08:23
Het monument op de Dam werd gisteren schoongemaakt voor de dodenherdenking op 4 mei.
Het monument op de Dam werd gisteren schoongemaakt voor de dodenherdenking op 4 mei. beeld anp / Ramon van Flymen

Amsterdam

‘De intensiteit van het debat, de angst voor verstoringen.’ Vraag je aan Kees Ribbens wat er dit jaar anders is aan de dodenherdenking, dan komt dit als eerste bij de hoogleraar Populaire Historische Cultuur en Oorlog op. ‘En de maatregelen natuurlijk.’

Aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking heeft de gemeente Amsterdam vergaande maatregelen genomen. Nooit eerder hoefden bezoekers van de Dam zich vooraf aan te melden, en nooit eerder werden zij gefouilleerd. Op deze manier hoopt de gemeente actievoerders te weren en de kans op verstoringen te verkleinen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De problemen bij Defensie zijn voor de Rekenkamer reden tot zorg.

Rekenkamer: overheid kan ambities kabinet niet bijbenen, miljarden liggen op de plank

De politieke ambities van het demissionaire kabinet zijn groter dan de overheid aankan, concludeert de Algemene Rekenkamer. Extra budget om maatschappelijke problemen aan te pakken blijft vaak op de plank liggen.

Na het ongeval reden er dagenlang geen treinen tussen Leiden en Den Haag.

Onderzoek naar treinongeval in Voorschoten: het blijft onduidelijk waarom kraanmachinist spoor overstak

Een onderzoek naar het treinongeval in Voorschoten van vorig jaar heeft niet kunnen achterhalen waarom een machinist met zijn bouwkraan het spoor overstak. Wel is duidelijk dat er bij onderhoud aan het spoor veel nadruk ligt op het laten doorrijden van de treinen.

'Er is niets leuks, grappigs of feestelijks aan de diagnose genderdysforie. Elke maand mis ik minstens één keer mijn zoon, als ik naar mijn dochter kijk; de prijs is hoog.'

Anneloes is bezorgd om de genderbehandelingen van haar dochter. 'Maar ik accepteer haar volledig'

De christelijke moeder Anneloes van ‘t Licht zag hoe haar zoon in een dochter veranderde. Ze accepteert het volledig, maar heeft tegelijkertijd vraagtekens bij, onder andere, de hulpverlening.

Het azc in Budel is met 1500 opvangplekken na Ter Apel het tweede grootste van Nederland.

COA sleept gemeente voor de rechter om azc in Budel open te houden

Het COA is het zat dat de gemeente Cranendonck treuzelt bij de afgifte van een nieuwe vergunning voor het azc in een kazernegebouw te Budel. De gemeente wil in feite af van het azc vanwege criminaliteit en overlast.

Het Concertgebouw zegt ‘de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici’ niet te kunnen garanderen.

Concertgebouw Amsterdam annuleert optredens van Israëlisch strijkkwartet vanwege 'veiligheid'

Twee optredens van het Israëlische Jerusalem Quartet in het Amsterdamse Concertgebouw gaan niet door. Het Concertgebouw zegt ‘de veiligheid van onze medewerkers, bezoekers en musici’ niet te kunnen garanderen.

Margreet Toet, een 75-jarige surveillant, deelt oefeningen uit aan een klas van het Christelijk Lyceum Zandvliet.

Gepensioneerde surveillanten zien erop toe dat de eindexamens eerlijk verlopen: 'Soms ben ik bang om melding te doen'

Tijdens de eindexamens zien surveillanten erop toe dat leerlingen zich aan de regels houden. Opvallend vaak zijn dit gepensioneerden, zoals de 75-jarige Margreet Toet. ‘Soms ben ik bang om melding te doen.’