Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

Nieuws
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 01:20
Afbeelding
beeld anp

Het decreet over Vityuks ontslag is woensdag gepubliceerd op de website van de president. Voor het ontslag werd geen reden gegeven. Oekraïense media publiceerden eerder een onderzoek waaruit zou blijken dat de vrouw van Vityuk een luxe appartement in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kyiv had gekocht. Voor zijn ontslag was Vityuk al met verlof gestuurd.

President Zelensky beloofde vaker een rigoureuze strijd tegen corruptie en verduistering. Dat is ook een voorwaarde voor het EU-lidmaatschap van zijn land. Enkele dagen geleden zag minister van Landbouw Mykola Solsky zich gedwongen af te treden om een omkoopschandaal.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verenigd Koninkrijk houdt 4 juli parlementsverkiezingen

Het Verenigd Koninkrijk houdt op donderdag 4 juli parlementsverkiezingen. Dat maakte de Britse premier Rishi Sunak bekend buiten zijn ambtswoning in Downing Street.

Afbeelding

Premier Netanyahu noemt erkenning Palestina prijs voor terrorisme

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de erkenning van Palestina als staat door drie Europese landen 'een prijs voor terrorisme' genoemd.

Afbeelding

Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed.

Afbeelding

Oud-ING-bankier Roland Boekhout nieuwe topman Volksbank

De Volksbank heeft in Roland Boekhout zijn nieuwe topbestuurder gevonden. Hij is de opvolger van Martijn Gribnau, die eind vorig jaar afzag van een tweede termijn als hoogste bestuurder van het bedrijf achter SNS en ASN Bank.

Afbeelding

Brand in kantoor Ozempic-maker Novo Nordisk onder controle

De grote brand in een kantoor van farmaceut Novo Nordisk bij Kopenhagen is onder controle, laat de brandweer van de Deense hoofdstad weten. Het pand van de maker van afslankmiddel Ozempic vatte eerder op de dag vlam en kan niet meer worden gered.

Afbeelding

Krant: Verenigd Koninkrijk houdt in juli parlementsverkiezingen

De Britse premier Rishi Sunak kondigt later woensdag aan dat in juli vervroegd parlementsverkiezingen worden gehouden. Dat zeggen ingewijden tegen de Britse krant The Guardian.