Angst voor verdere escalatie op universiteiten VS na hard politieoptreden tegen demonstranten

Achtergrond
Amerikaanse universiteiten stonden woensdag in het hele land op scherp, nadat de politie verschillende campussen met harde hand had ontruimd. Gevreesd wordt dat deze acties tot verdere escalatie zullen leiden.
Sacha Kester / vk
woensdag 1 mei 2024 om 21:29
Een pro-Palestijnse demonstrant wordt gearresteerd op het universiteitsterrein in Austin, Texas.
Een pro-Palestijnse demonstrant wordt gearresteerd op het universiteitsterrein in Austin, Texas. beeld afp / Suzanne Cordeiro

Washington

Er wordt op universiteiten in de VS al weken gedemonstreerd tegen de oorlog in Gaza. Dat is op de meeste plaatsen tot dusver relatief vreedzaam verlopen, maar deze week werd de sfeer steeds grimmiger.

Met name op de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) liep de spanning op, nadat pro-Israëlische en pro-Palestijnse demonstranten slaags waren geraakt met elkaar en het universiteitsbestuur ordediensten naar de campus had geroepen. De rellen gingen urenlang door en de politie greep woensdagochtend vroeg in. Vincent Doehr, een van de initiatiefnemers van het pro-Palestijnse kamp, stelt dat studenten ‘hardhandig in elkaar waren geslagen’. ‘Sommigen van hen liggen nog steeds gewond in het ziekenhuis’, zei hij tegen The Washing..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ayatollah Khamenei kondigde vijf dagen nationale rouw af.

Iran vijf dagen in rouw om overleden president Raisi. Maar hoe belangrijk was hij?

De dood van de president en de minister van Buitenlandse Zaken komt op een moment dat alles al op scherp stond. Wat betekent dit voor Iran zelf? En voor het conflict met Israël?

Maandag beschuldigde Karim Khan, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, defensieminister Gallant (links) van oorlogsmisdaden.

Israël hapt vol woede naar adem: haar leiders staan nu in een rijtje samen met gezochte dictators

Niet alleen de regering zelf, maar ook haar grootste critici noemen het ‘onvergeeflijk’ dat de hoofdaanklager mogelijke misdaden van Israëlische leiders in één adem noemt met die van Hamas.

Prins Heinrich XIII Reuss in de rechtszaal.

Proces tegen Reichsbürgerbeweging van start: leden verdacht van 'omverwerpen van huidige Duitse staatsorde'

In Frankfurt staan vanaf dinsdag negen hoofdverdachten terecht in een van de grootste terreurprocessen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland.

Roberto leeft met zijn vriendin Aïda in een tent in het centrum van Tijuana, Mexico. Hij gebruikt heroïne gemixt met fentanyl, dat hij in zijn buik injecteert.

Hoe een spotgoedkope drug moordend rondgaat in Mexico. 'Pas na mijn spuit begin ik weer te leven'

De stad Tijuana, Mexico, heeft een gigantisch probleem met de synthetische drug fentanyl en is daardoor de dodelijkste stad van het land. ‘De dealers zijn meedogenloos. Maak je een foutje, dan ben je dood.’

Iraanse vrouwen treuren om de dood van de zondag bij een helikoperongeluk omgekomen president Ebrahim Raisi.

Onder de aartsconservatieve Raisi werden protesten neergeslagen door keiharde repressie

De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikopterongeluk. Met zijn verkiezingsoverwinning van 2021 kwam het land in uiterst conservatieve handen en werd het internationale isolement nog groter.

Verdachte Juraj C. (71) werkte als beveiliger in een winkelcentrum, en is volgens The Guardian een ‘amateur dichter’, met drie bundels op zijn naam.

Minister: schutter opereerde mogelijk toch niet alleen bij aanslag op Slowaakse premier

Waarnemend premier Robert Kalinak maakte zondag bekend dat het onmiddellijke levensgevaar voor Fico was geweken. Hij zou nog enkele dagen op de intensive care blijven.