Luister naar

Amnesty International waarschuwt: ‘Stille diplomatie bij Saudi-Arabië zinloos’

Nieuws
Het Nederlandse beleid heeft ‘geen enkel positief effect’ gehad op de mensenrechten in Saudi-Arabië, stelt Amnesty International. Het kabinet wijzigt de toon en pleit binnen de EU voor het verminderen van de wapenleveranties aan de oliestaat.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Mike Pompeo
Mike Pompeo afp / Saul Loeb

Amsterdam

Nederland moet het mensenrechtenbeleid ten opzichte van Saudi-Arabië fundamenteel herzien, stelt het donderdagavond door Amnesty International gepubliceerde rapport Spreken is Zilver, Zwijgen blijft Fout. Volgens de mensenrechtenorganisatie blijkt dat het huidige Nederlandse beleid van stille diplomatie geen enkel positief effect heeft gehad op de situatie van mensenrechtenverdedigers in dat land.

Na de vermoedelijke moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul besloot Nederland een grote handelsmissie naar Saudi-Arabië, gepland in december en aangevoerd door minister van Financiën Wopke Hoekstra, op te schorten. Ook pleit premier Mark Rutte er in Europees kader voor om minder wapens te leveren aan de oliestaat. Nederland zou al ‘restrictief’ zijn.

Maar volgens Amnesty is dit ten ene male onvoldoende. ‘Nederland zou dit moment moeten aangrijpen om zich publiekelijk uit te spreken voor de vrijlating van Saudische mensenrechtenverdedigers, die enkel vastzitten vanwege hun vrije meningsuiting.’

gedecimeerd

De afgelopen jaren is de Saudische mensenrechtenbeweging gedecimeerd. Tal van onschuldige activisten zitten lange gevangenisstraffen uit, daarnaast hangt vrouwenrechtenactivisten tientallen jaren gevangenisstraf boven het hoofd. De reactie van Nederland op deze toenemende repressie heeft zich de afgelopen jaren beperkt tot het ‘delen van zorgen’ met de Saudische autoriteiten, stelt Amnesty. ‘Nederland moet stoppen met het doen van halfslachtige uitspraken over het arresteren van onschuldige activisten. De internationale gemeenschap moet nu met volle overtuiging tot de vrijlating van mensenrechtenactivisten oproepen’, aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

Sinds 2011 monitort Amnesty de Nederlandse inspanningen voor Saudische mensenrechtenverdedigers. In het laatste rapport uit 2015 concludeerde Amnesty al dat de inzet in nevelen bleef gehuld en dat Nederland en de EU de Saudische autoriteiten nooit publiekelijk oproepen tot de vrijlating van gewetensgevangenen. Nederland blijft zich echter beroepen op het feit dat stille diplomatie effectiever zou zijn. ‘Deze claim door de regering wordt niet gestaafd door feiten. De afgelopen drie jaar werden zes prominente mensenrechtenverdedigers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en ten minste dertien activisten opgepakt. Ook de deportatie van mensenrechtenverdediger Mohammed al-Otaibi en de ontvoering van vrouwenrechtenactivist Loujain al-Hathloul van Abu Dhabi naar Saudi-Arabië veroordeelde Nederland niet.’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei donderdagavond tegen president Donald Trump dat de Verenigde Staten Saudi-Arabië nog een paar dagen de tijd moeten geven om het onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi af te ronden. De Russische president Vladimir Putin ziet geen redenen de relaties met Saudi-Arabië te herzien. Hij zei donderdag dat ‘Rusland niet genoeg informatie heeft over de onverklaarde verdwijning van een Saudische journalist.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.