ooggetuige

Niets is wat het lijkt – of wel?

Glitch in videogame.© Andrea Orejarena & Caleb Stein

Tekst Karen Wyckmans, Foto’s Andrea Orejarena en Caleb Stein

Nu beeldschermen en alles wat zich daarop afspeelt – van sociale media, metaverse tot games – zo dominant geworden zijn, lijken de digitale en fysieke wereld soms samen te smelten. Sommigen geloven zelfs dat we binnen een geavanceerde simulatie leven, een idee waar blockbusters als The Matrix en The Truman Show al op inspeelden.

Toen een paar jaar geleden ook enkele natuurkundigen en de CIA opwierpen dat de werkelijkheid zoals we die kennen, virtueel zou kunnen zijn, kreeg de simulatietheorie nog meer aanhang. Op sociale media begonnen mensen foto’s te delen die die theorie moesten bewijzen, kiekjes die fouten in de matrix toonden. Het zegt veel over dit tijdperk, waarin samenzweringstheorieën op grote schaal worden verspreid, nieuws makkelijk wordt vervalst en technologie zoals Midjourney elk beeld kan genereren dat de menselijke geest kan bedenken.

Abraham Lincoln en drone.© Andrea Orejarena & Caleb Stein

Synthetic Street Collage.© Andrea Orejarena & Caleb Stein

Het kunstenaarsduo Andrea Orejarena & Caleb Stein heeft voor zijn boek American Glitch jarenlang het internet afgestruind op zoek naar beelden met een “glitch” of storing – een teken dat onze werkelijkheid niet is wat ze lijkt te zijn. Daarnaast maakten ze zelf ook nieuwe foto’s, waarvoor ze naar locaties in de VS trokken die unheimlich of surreëel lijken. Een van die plekken is California City, de blauwdruk van een perfecte stad – met straten die nooit afgewerkt werden en wegen die alleen op papier bestaan. Een andere plek is het in scène gezette Iraakse dorp in Fort Irwin, een Amerikaanse legerbasis in de Mojavewoestijn.

Orejarena & Stein stellen niet alleen vakkundig scherp op onze digitale leefwereld, ze tonen ook hoe we er met veel humor in kunnen leven.

Het boek American Glitch is uitgegeven bij Gnomic Book, 2024.

Fotograaf van het leger.© Andrea Orejarena & Caleb Stein

Camouflage.© Andrea Orejarena & Caleb Stein

Futuristische woning, Montezuma Canyon.© Andrea Orejarena & Caleb Stein

Nepstad op een dak.© Andrea Orejarena & Caleb Stein

Trainingsgevecht in Iraaks nagebouwd dorp, Fort Irwin.© Andrea Orejarena & Caleb Stein

Kasteel van Disney.© Andrea Orejarena & Caleb Stein