De arts vroeg een voorschot om er zeker van te zijn dat patiënten zouden opdagen op hun afspraak.
Foto: Westend61 / zerocreatives

Antwerpse arts week geschorst omdat hij een voorschot van 80 euro vroeg voor een afspraak

De Orde der Artsen heeft een Antwerpse arts een week geschorst. Hij vroeg een voorschot van 80 euro voor wie een afspraak bij hem wilde maken. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en de Orde bevestigt dat. Het klopt dat veel patiënten niet komen opdagen op een afspraak, zegt de Orde ook, maar een voorschot vragen mag niet.

Om er zeker van te zijn dat patiënten zouden opdagen op hun afspraak, vroeg een Antwerpse arts een voorschot van 80 euro. Daarom heeft de Orde der Artsen hem nu een week geschorst. "Het mag niet", zegt Michel Deneyer, voorzitter van de Nederlandstalige afdeling van de Orde der Artsen. "Voor mensen met financiële problemen, en dat zijn er meer dan je denkt, maakt dit de drempel hoger om naar een arts te gaan."

Deneyer verwijst ook naar een advies uit 2023 van de Nationale Raad. "Dat zegt duidelijk dat er geen enkel akkoord is van het Riziv of een andere instantie, dat toelaat om een voorschot te vragen voor een gewone afspraak. Dat advies heeft de arts dus niet gevolgd. De provinciale raden van de Orde kunnen daartegen optreden met een tuchtsanctie."

Volgens het vaktijdschrift De Specialist had een patiënt een klacht tegen de arts ingediend bij de provinciale raad. Hij had een voorschot betaald, maar wilde daarna zijn afspraak annuleren. De arts wilde pas na aandringen 50 euro terugstorten. De overige 30 euro rekende hij aan als administratieve kosten.

"8 tot 12 procent daagt niet op"

De Orde erkent wel dat patiënten die niet naar hun afspraak komen, een groot probleem veroorzaken. "Men spreekt in sommige regio's van 8 tot 12 procent van de patiënten die niet opdagen. Daardoor verliest de arts een deel van zijn inkomen en tijd. Die plaatsen worden ook niet ingenomen, dus andere patiënten moeten daardoor ook langer wachten. Maar een voorschot vragen is een foute reactie."

Patiënten erop wijzen

Ook Domus Medica, de Belgische vereniging voor huisartsen, zegt dat patiënten die niet opdagen, een groot probleem vormen. "Maar we raden huisartsen aan om na te gaan waarom ze niet zijn gekomen", zegt voorzitter Jeroen van den Brandt. "Meestal zitten er andere problemen achter. Het zijn dikwijls patiënten met mentale problemen, mensen in kansarmoede of jongvolwassenen."

Aan die patiënten duidelijk maken, dat ze moeten verwittigen wanneer ze niet kunnen komen, lost al veel op. "We zien dat het aantal patiënten dat niet komt opdagen, dan echt wel afneemt. Als patiënten dan toch nog meerdere keren niet komen opdagen, kan je ook beslissen om hen geen nieuwe afspraken meer te geven."

Meest gelezen