© VARA

Deze programma’s kunnen uw zondagavond opfleuren

Vanavond is er naast een boeiende episode van ‘Professor T’ en de herhaling van de recentste ‘Night of the Proms’ op Canvas een Nederlandse documentaire over de zoektocht naar de waarheid van wat in 1942 is gebeurd met het Nederlandse stoomschip Van Imhoff, dat met 477 Duitse burgergevangenen aan boord tot zinken werd gebracht door een Japans vliegtuig.

1) Professor T.: dokter Gijselbrecht

© © VRT - 2018

Vandaag is een oude bekende terug in de serie ‘Professor T.’: dokter Helena Gijselbrecht (Barbara Sarafian). Zij wordt als tegenexpert aangesteld in een zaak rond een roofmoord. Na een bezoek aan zijn stamkroeg komt een man niet naar huis. De dag daarop wordt hij dood teruggevonden in een spoorwegberm. Op het eerste gezicht lijkt het op een roofmoord, maar de speurders van de FGP Antwerpen vermoeden dat er meer aan de hand is. In de aanloop naar zijn proces krijgt T. slecht nieuws. Volgens de gerechtspsychiater is hij toerekeningsvatbaar en riskeert hij bijgevolg de zwaarste straf voor de feiten die hij heeft gepleegd. En dan komt dokter Helena Gijselbrecht in actie.

Eén, 21.30 uur

2) De ondergang van de Van Imhoff

© Planet X

Canvas zendt een documentaire uit over de grootste doofpotoperatie uit de moderne Nederlandse geschiedenis. De actualiteitenrubriek ‘Achter het Nieuws’ wilde er in de jaren 60 aandacht aan besteden maar in overleg met de regering werd de reportage niet uitgezonden. Toen VARA-journalist Dick Verkijk naar Het Parool stapte om het verhaal daar te laten publiceren, werd hij ontslagen en zijn film is spoorloos verdwenen. Pas vorig jaar mocht een nieuwe documentaire over de zaak op tv komen. Het gaat over de ondergang van het Nederlandse stoomschip Van Imhoff, dat in 1942 met aan boord 477 Duitse burger-gevangenen, bij Sumatra door een Japans vliegtuig tot zinken werd gebracht. De kapitein besluit om de voltallige Nederlandse bemanning te redden, maar hij laat de Duitsers over aan het noodlot. Slechts 65 van hen weten de ramp te overleven en spoelen aan op het Nederlands-Indische eiland Nias.

Archiefbeelden van de echte Van Imhoff worden gemengd met beelden van een verroest schip dat op het IJsselmeer werd gefilmd en waarop daarna visual efects werden losgelaten.

Canvas, 22. uur

3) Night of the Proms 2017:

© Boumediene Belbachir

Eén herhaalt vanavond het verslag van de Night of the Proms van vorig jaar, met Melanie C, Gers Pardoel, Isabelle A, Johannes Genard, John Miles en Joss Stone met ook pianowonderkind Emily Bear en Thomas Vanderveken, toen bezig aan ‘Thomas speelt het hard’.

Dit jaar komen op 23 en 24 november o.m. Seal, Suzanne Vega, Milow en Al McKay’s Earth, Wind & Fire voor de 34ste editie naar het Sportpaleis.

Eén, 23.00 uur

(rdc)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer