© AFP

Minimumlengte voor studenten Griekse politieschool discriminerend voor vrouwen

Een regeling die voor toelating tot de politieschool zowel voor mannen als voor vrouwen eenzelfde minimale lichaamslengte eist, kan een ongeoorloofde discriminatie van vrouwen opleveren. Dat stelt het Europees Hof van Justitie woensdag in een zaak over de Griekse politieschool.

De Griekse politieschool had bij de aankondiging van een vergelijkend examen de bepaling opgenomen dat de kandidaten, ongeacht hun geslacht, een lichaamslengte van ten minste 1,70 moeten hebben. Een kandidate, die omwille van die bepaling niet toegelaten werd tot het examen, stapte naar de rechter, omdat zij van mening was het slachtoffer te zijn van discriminatie op grond van geslacht. De rechter gaf haar gelijk, maar de Griekse ministers van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs en Erediensten gingen tegen deze beslissing in beroep, waarna de het Europese Hof van Justitie gevat werd.

In zijn arrest van woensdag stelt het Hof vast dat de vaststelling van eenzelfde minimale lichaamslengte voor alle kandidaten, zowel mannen als vrouwen, een indirecte discriminatie vormt wanneer daardoor een veel groter aantal vrouwen dan mannen wordt benadeeld. Het Hof erkent dat bepaalde politiefuncties het gebruik van lichaamskracht en een bijzondere lichamelijke geschiktheid vereisen, maar dat geldt niet voor andere politiefuncties zoals het verlenen van bijstand aan burgers of het regelen van het verkeer. Ook al zouden alle door de Helleense politie uitgeoefende functies een bijzondere lichamelijke geschiktheid vergen, houdt een dergelijke geschiktheid overigens niet noodzakelijkerwijs verband met het bezit van een minimale lichaamslengte, aldus nog het Hof.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER