Boomlange rapper ontsnapt aan de criminaliteit dankzij zijn muziek: “Dat duistere hoofdstuk heb ik afgesloten"

“Ik geef toe dat het moeilijk was om te lezen wat er woensdag allemaal in de krant over me stond. Choquerend zelfs, maar dat hoofdstuk heb ik afgesloten. Al vijf jaar ben ik op het rechte pad”, zegt de naar Gent uitgeweken Hasselaar F.M. (27) aka F.M.. Er hangt hem 28 maanden cel boven het hoofd na een zwaar geval van agressie tijdens Hasselt kermis in 2012.

Geert HOUBEN

Het parket verdenkt F.M. en twee kompanen ervan een Genkenaar tijdens Hasselt kermis in september 2012 zwaar te hebben toegetakeld. De Belgische Congolees heeft al zes veroordelingen op zijn palmares, telkens kreeg hij een werkstraf.

Nu gaat F.M. voor de vrijspraak. “Ik ben zo goed als zeker dat ik niet naar de cel moet. Bovendien is het toch vreemd dat de hoofdverdachte niet op het proces aanwezig was en nu in Marokko zit. Al 6,5 jaar zit ik ermee in mijn hoofd. Ik heb niets te verbergen.”

Problemen

Rapper F.M. is een van de negen finalisten van ‘De Nieuwe Lichting’ op Studio Brussel. Met zijn nummer ‘Pas Question’ zet de tweetalige F.M. – hij groeide op in Hasselt en volgde secundair onderwijs in Luik ­– zijn ambities kracht bij. “Het nummer legt mijn parcours uit. De problemen die ik in het verleden had en hoe anderen ernaar keken.”

Die problemen begonnen op zijn achttiende. “Een duister hoofdstuk dat ik afgesloten heb. Ik wil er wel open over zijn. Ik had het moeilijk op school en trok met verkeerde oudere vrienden op. Ik heb fouten gemaakt en draaide mee op voor de fouten van anderen. Jong en naïef was ik.”

Beperkte rol

F.M. minimaliseert zijn rol in alle feiten, waarvoor hij overigens nooit in voorhechtenis zat. “De overval op De Voorzorg in Kuringen? Ik stond niet op de uitkijk, zoals in het vonnis staat. Ik woonde toen alleen en de daders zijn met hun buit naar mij gekomen waardoor ik erbij betrokken raakte. Klappen op het Dusartplein? Een discussie waarbij ik enkel een schouderklap gaf. Twee broers die ik afgeperst heb? Daar ben ik niet voor bestraft. Ik had mijn imago en figuur tegen.”

“Zijn rol was telkens beperkt. Kijk maar naar welke zware straffen de andere betrokkenen kregen”, vult zijn advocaat Peter Donné aan.

Uitweg in muziek

Intussen vond F.M. een uitweg in de muziek en bij zijn vriendin. “Sinds 2017 wonen we in Gent. Ik ben er nu fulltime aan de slag bij ING, waar ik insta voor de klantenservice. Ik droom ervan om in alle Belgische zalen te spelen, inclusief het Sportpaleis. Nu ben ik gefocust op mijn muziek en wil ik een positief beeld naar buiten brengen. Mijn boodschap is: blijf in jezelf geloven, blijf positief en je komt eruit.”