© AFP

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un trekt voor het eerst naar het zuiden voor topontmoeting

Lunchen doen ze elk aan hun kant van de grens, maar sowieso is de ontmoeting vanochtend tussen de leiders van de twee Korea’s historisch. Kim Jong-un is de eerste leider van het noorden sinds de Koreaanse oorlog 65 jaar geleden, die de grens met het zuiden over stapt. De topontmoeting is een opwarmertje voor het grote rendez-vous tussen Kim en Donald Trump, dat begin juni gepland staat.

Jesse Van Regenmortel

Een paar maanden geleden nog leek het voor heel de wereld onmogelijk. Maar als alles volgens plan is verlopen, is het vanochtend toch gebeurd: na 65 jaar van Koreaanse tweedeling is Kim Jong-un als eerste Grote Leider van het noorden de grens met het zuiden overgestoken. Hij zou er vanaf halftien vanochtend (halfdrie vannacht Belgische tijd) de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ontmoeten. Begin juni zou dan de ultieme ontmoeting volgen tussen de Noord-Koreaanse leider en de Amerikaanse president Trump.

© REUTERS

Rösti en noedels

De top van vandaag is het voorlopige hoogtepunt in een plotse dooi tussen de rivaliserende landen. Afgelopen weekend kondigde Kim zelfs aan dat hij voorlopig zijn nucleaire tests zou opschorten. Al rijzen er twijfels over zijn motivatie voor die aankondiging (zie kader). Vandaag zouden de Koreaanse leiders het hebben over die nucleaire ambities van het noorden, maar ze willen verder gaan en tot een stappenplan naar vrede komen. Officieel zijn de Korea’s nog altijd in oorlog. Ze tekenden in 1953 een wapenstilstand, maar geen vredesverdrag.

De topontmoeting werd gepland tot in het kleinste detail. Van het strakke tijdschema tot het menu voor het diner. Na de voormiddaggesprekken gaan beide delegaties volgens het scenario terug naar hun eigen grondgebied voor de lunch. In de namiddag planten de Koreaanse leiders samen een vredesboom en ’s avonds dineren ze samen. Op het menu: aardappelrösti – een verwijzing naar Kim Jong-uns tijd in Zwitserland – en typisch Noord-Koreaanse noedels. Het dessert zorgde wel nog voor een diplomatiek relletje. Want op het eetbare kaartje van het Koreaanse schiereiland dat bovenop de mangomousse ligt, zijn ook eilanden te zien die naast Noord- en Zuid-Korea ook door Japan geclaimd worden. Japan kwaad, maar dat mocht de sfeer niet bederven.

Wat de sfeer nooit bederft: de aanwezigheid van de jongere zus van Kim Jong-un. Kim Yo-jong, die dit jaar ook de Noord-Koreaanse delegatie leidde op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Privétoilet

Blijkbaar ook mee op de top: het privétoilet van Kim. Kwestie van geen materiaal achter te laten dat het zuiden informatie over zijn gezondheidstoestand zou kunnen verschaffen.

Overigens is dit niet de allereerste topontmoeting tussen noord en zuid. Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un, ontmoette zowel in 2000 als in 2007 de Zuid-Koreaanse president. Die ontmoetingen vonden plaats in de noordelijke hoofdstad Pyongyang. Deze is een unicum omdat ze plaatsvindt in het zuiden en omdat er voor het eerst topmilitairen aan deelnemen.

De ondertunnelde berg in het noordoosten van Noord-Korea waar sinds 2006 zes nucleaire tests werden gehouden, is deels ingestort. Daardoor is de testsite Punggyeri wellicht onbruikbaar en is er risico op radioactieve lekken. Dat concludeert een studie door geologen van de Chinese Universiteit voor Wetenschap en Technologie. Dat de site nu onbruikbaar lijkt te zijn, werpt een nieuw licht op de aankondiging van Pyongyang van afgelopen weekend dat het zou stoppen met zijn kernproeven. Op zijn minst stelt de nieuwe kennis de oprechtheid van die aankondiging in vraag.