© Tom Palmaers

Horecapaus Bart Claes schuldig aan financiële krater in horecalandschap: 7 maanden cel met uitstel

De Tongerse correctionele rechter bevond dinsdagochtend Diepenbeekse horecapaus Bart Claes schuldig aan onder andere faillissementsmisdrijven, vervalsen van facturen en het niet afdragen van ontvangen BTW. Hij krijgt een celstraf van zeven maanden met uitstel en moet geldboetes van 12.000 euro voor hem persoonlijk en 60.000 euro, waarvan 30.000 euro effectief, voor vennootschap BVBA Culinarte ophoesten. De man krijgt bovendien ook een beroepsverbod van zeven jaar. De financiële krater die hij achterliet tikte aan tot zo’n 4,4 miljoen euro.

ShDe

Bart Claes, ooit een van de meest succesvolle horecaondernemers in Limburg, moet niet naar de cel maar kreeg wel een uitgestelde gevangenisstraf van zeven maanden opgelegd. Dat oordeelde de Tongerse strafrechter dinsdag in navolging van de rechtszaak die aangespannen werd tegen de horecapaus. In 2012 sloeg het faillissement van de bekende Limburgse horecaondernemer Bart Claes een serieuze krater in het Limburgse horecalandschap. De groep cateringbedrijven was ooit een bloeiende onderneming met maar liefst een omzet van zo’n acht miljoen euro. Toch bleef dit succes niet duren waardoor NV Bart Claes in 2011 van een hoge piek in een laag dal viel. “De financiële crisis, te hoge kosten en te weinig opbrengsten”, verklaarde hij voor de rechter. Ook de Rechtbank van Koophandel weigerde hem een hand boven het hoofd te houden en hem te beschermen tegen de claims van zijn schuldeisers waaronder enkele leveranciers, de belastingen en de RSZ. Het resultaat was een zware financiële krater van zo’n 4,4 miljoen euro.

303.981 euro en 270.000 euro

Een van de schuldeisers is NV Mis en Place, die jarenlang zaalpersoneel leverde voor de vele horeca-aangelegenheden die NV Bart Claes organiseerde, maar geen centen zagen voor hun geleverde prestaties. Volgens de advocaat van deze burgerlijke partij was er maar een firma die wel telkens betaald werd: Culinarte, het zusterbedrijf van NV Bart Claes. De firma leverde verschillende materialen, net als enkele fulltime medewerkers die het management verzorgden. “Claes wilde Culinarte hierdoor de kans geven om met het geld onroerende goederen in Diepenbeek te renoveren zodat hij er kon gaan wonen met zijn gezin. Er werd geld uit NV Bart Claes gehaald ten voordelen van Culinarte en ten koste van andere schuldeisers. Hier is duidelijk sprake van oplichting”, zo klonk het. NV Mis en Place krijgt een schadevergoeding van 303.981 euro. De curatoren van het faillissement van NV Bart Claes krijgen een bedrag van 270.000 euro toegekend.

7 maanden met uitstel

De advocaat van Claes vroeg de vrijspraak aangezien hij van mening is dat alles zijn normale gang ging. De rechter bevond de horecapaus toch schuldig en veroordeelde hem tot een celstraf van zeven maanden, een geldboete van 12.000 euro in persoon en een beroepsverbod van zeven jaar waardoor hij de komende tijd geen nieuwe bedrijven zal mogen opstarten. Het bedrijf Culinarte werd veroordeeld tot een geldboete van 60.000 euro, met de helft uitstel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer