© Marc Herremans - Mediahuis

DISCUSSIE. Wat met het cordon sanitaire op gemeenteniveau?

In Ninove won de lijst Forza Ninove van Guy D’haeseleer (die in het Vlaams Parlement zit voor het Vlaams Belang) met een sterke score van 40% de gemeenteraadsverkiezingen. Maar samenwerken met N-VA voor het vormen van een bestuursmeerderheid zit er niet in.

De racistische ‘chocomoussefoto’, die D’haeseleer verspreidde, ontlokte bij Bart De Wever de uitspraak dat de kans onder nul is dat N-VA op lokaal vlak met Forza Ninove zal samenwerken. Hij vindt wél dat er met de mensen van Forza Ninove moet worden gepraat, en rekening moet worden gehouden met de gevoeligheden die tot deze uitslag leidde.

In andere gemeenten en steden, zoals Turnhout en Schoten, haalde het Vlaams Belang een heel sterke score. In Antwerpen biedt Filip Dewinter gedoogsteun aan N-VA aan om een rechts stadsbestuur op de been te brengen, en zo linkse partijen van de macht te houden.

Wat vindt u? Het cordon sanitaire lijkt actueler dan ooit en de partijen handhaven het op lokaal niveau. Mag er gepraat worden met extreemrechtse partijen, mandatarissen of lokale lijsten? Mogen ze toetreden tot de macht? Of tonen ze zich te onverdraagzaam om een uitvoerende functie op te nemen.

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een aantal reacties bundelen we woensdag in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER