Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck praat voor het eerst over Propere Handen: “Ik wist niet van de meldingsplicht”

© Photo News

Maandag verviel het contactverbod voor Dirk Huyck en kon de voorzitter van Waasland-Beveren meteen zijn functie weer opnemen. Nauwelijks twee dagen later wil hij al praten over het dossier Propere Handen, waarin hij in verdenking werd gesteld van criminele organisatie en passieve corruptie. Maar waarin hij zijn handen wast in onschuld. “De telefoontaps zijn mijn garantie op rust.”

Koen Van Uytvange

Facebook bekijkt hij niet meer sinds de anonieme scheldtirades, maar verbergen wil Dirk Huyck zich niet. “Stoppen evenmin. Dat zou een schuldbekentenis zijn”, zegt Huyck, een paar kilo’s lichter dan drie maanden geleden toen hij door het gerecht werd ondervraagd. “Het is een hel geweest. Inmiddels slaap ik beter, maar ik lag voortdurend wakker, uit angst dat er iemand aan de deur zou staan. Van je bed gelicht worden zonder te weten wat er gebeurt, dan in een cel worden gestopt, terwijl ik sinds een incident in mijn jeugd kamp met claustrofobie. De hel.”

“Mijn naam is tegen 400 kilometer per uur door het slijk gehad. Terwijl ik geen enkele fout maakte. Maar na een eerste verhoor heb ik geen enkele vraag meer gekregen van de onderzoeksrechter.”

De keuken die besteld werd, was dus geen codetaal dat de wedstrijd KV Mechelen-Waasland-Beveren vorig seizoen zou worden verkocht?

“Het klinkt misschien zwak, maar ik heb een afspraak met de onderzoeksrechter dat ik niets zeg zolang het onderzoek loopt. Maar die keuken heeft niets met het dossier te maken. Totaal niet.”

U sprak wel af met Dejan Veljkovic in de interieurzaak van uw vrouw. Hij was er nauwelijks een kwartier binnen.

“Ik doe de laatste drie jaar alle gesprekken in de zaak van mijn vrouw. Omdat je daar discretie hebt. Doe ik dat hier op de club, dan staat het de dag nadien in de krant. Maar waarom werd haar zaak hierin genoemd? Klanten hebben hun bestelling geannuleerd. Het gaat heel slecht met haar.”

Maar u ontkent het contact met Dejan Veljkovic niet?

“We hadden wel eens contact over sportieve zaken, maar ik had daar nooit een slecht gevoel bij. We hebben in die drie jaar alleen Milos Maric en Denzel Jubitana gehaald, maar verder bood hij nooit spelers aan die de sportieve cel dacht te moeten nemen.”

Dat Waasland-Beveren er financieel belang bij had dat KV Mechelen in eerste bleef omdat het Play-off 2 in jullie stadion zou spelen, leek verdacht.

“Dat heeft niets te maken met het dossier. Drie jaar geleden heeft KV Mechelen al eens gevraagd om bij ons te komen spelen tijdens de eindronde wegens een verbouwing, maar dat werd toen teruggefloten door de veiligheidsdiensten. Die vraag kwam vorig seizoen opnieuw, lang voor duidelijk was dat die match enig belang zou hebben.”

En de 200.000 euro die u zou zijn aangeboden?

“Ik zou echt niet weten waar dat bedrag vandaan komt. De huur van het stadion was alleszins niet van die orde.”

Op de telefoontaps is ook te horen dat “de trainer niet meewerkte”.

“Dat is gezegd geweest, maar dat zal je nooit vinden op mijn taps.”

En dat niemand wist van die tweede ontmoeting met Veljkovic en dat hij aan u “persoonlijk wilde betalen”.

“Kijk, wacht tot we die taps samen kunnen beluisteren. Ik nodig u uit. Je moet zien in welke context dat werd gezegd. Meer nog, ik ben heel blij dat onze telefoons zijn afgetapt, want anders had ik in een lastiger parket gezeten. Dan zit je met een rist aan verklaringen. Die taps geven mij nu een garantie op rust. Strafrechtelijk maak ik me totaal geen zorgen.”

© BELGA

Bij de voetbalbond ligt dat anders. Was u op de hoogte dat elke poging tot omkoping gemeld moet worden?

“Eerlijk gezegd, ik kende die meldingsplicht niet. Ik ken het bondsreglement niet perfect. Ik werkte heel hard om mijn twee bedrijven te runnen. Ik ben nooit bij een vergadering op de voetbalbond geweest.”

Had u wel geweten van die meldingsplicht, zou u dan vandaag in een ander parket zitten?

“Ooit zal ik op die vraag antwoorden. Nu niet.”

Nochtans is de meldingsplicht duidelijk beschreven én de straf voor wie dat niet doet: degradatie. Denkt u niet dat het Waasland-Beveren staat te wachten?

“Als de logica gerespecteerd wordt, zal Waasland-Beveren nooit gestraft worden. Nooit. Als dat gebeurt, zou ik dat absoluut niet begrijpen. Maar we zullen zien hoe de bond het onderzoek interpreteert. Ik ben fier op mezelf, ondanks de intriges al die jaren, dat ik altijd rechtdoorzee ben gebleven. Wacht het onderzoek af en u zult me ook met andere ogen bekijken.”

Bij KV Mechelen lijken meer mensen betrokken. Hoe bekijkt u dat?

“Of een voltallig bestuur in iets betrokken is of niet, dat vind ik wel van belang. En dat zeg ik niet over dit dossier, maar in algemene termen.”

Is de slotsom niet dat u benaderd werd, maar er simpelweg geen gevolg aan gaf?

“Dat zegt u, maar ik zou opletten met die conclusies. Ik hoop gewoon dat het gerecht snel en goed zijn werk doet, zodat de mens op de straat de waarheid kent en weet dat ik heel correct was. Dat interesseert me vooral.”

Wat weet u over de rol van Olivier Swolfs, uw financieel directeur?

“Olivier is zeer bekwaam. Ik ga ervan uit dat hij even recht in zijn schoenen staat.”

Verandert er iets aan uw manier van werken?

“Ik was altijd enorm bereikbaar, ook voor makelaars. Nu ga ik me beschermen en zal dat via Danny De Maesschalck moeten lopen, onze sportief directeur. Kijk, ik ben niet in het voetbal gekomen uit financieel eigenbelang. Ik ben in Waasland-Beveren gestapt omdat het een bedrijf was dat in moeilijkheden zat en ik dacht dat te kunnen reorganiseren en moderniseren. Nu wil ik mijn club uit een penibele situatie redden. Na dit seizoen ga ik me bezinnen over mijn functie en dat bespreken met mijn familie.”

Meer over SK Beveren

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video