Foto: Belga

Zelenski gelooft niet in staakt-het-vuren tijdens Olympische Spelen: "Rusland zou dan enkel verder oprukken"

De Oekraïense president Zelenski denkt dat Rusland een gevechtspauze tijdens de Olympische Spelen in Parijs deze zomer enkel zou gebruiken om verder op te rukken. De Franse president Emmanuel Macron had, net als heel wat organisaties, opgeroepen tot een olympische wapenstilstand. Maar de Russische president Poetin liet al weten dat hij niet van plan is om een staakt-het-vuren in acht te nemen en ook Zelenski gelooft er dus niet in. 

Vorige week begon het Russische leger aan een plotse opmars aan het noordoosten van het front, en viel het de grensregio Charkiv binnen. De snelheid waarmee de Russische troepen grondgebied veroverden, baarde analisten zorgen. In een paar dagen tijd slaagde Rusland erin om 100 tot 125 vierkante kilometer grondgebied te veroveren. De Oekraïense troepen leken er aanvankelijk niet in te slagen om die opmars snel een halt toe te roepen. Dat is intussen wel gelukt. 

Toch is het gevaar daarmee niet geweken. Volgens de Oekraïense president Zelenski is het offensief in de regio mogelijk slechts een "eerste golf" van een groter Russisch offensief. Dat heeft hij gezegd in een interview met het Franse persagentschap AFP. "Ze hebben hun operatie gelanceerd, die uit verschillende golven zou kunnen bestaan. En dit is hun eerste golf."

De Oekraïense president geeft toe dat Rusland de voorbije week terreinwinst heeft geboekt met het offensief in de regio Charkiv. Het Oekraïense leger krijgt de situatie wel stilaan onder controle, zo beweert Zelenski. "Ze zijn op maximaal 5 à 10 kilometer van de grens. We hebben ze tegengehouden", zo klinkt het. "Ik zou niet zeggen dat het een groot Russisch succes is, maar we moeten nuchter zijn en toegeven dat zij ons grondgebied binnendringen."

10.000 Oekraïners hebben huis moeten verlaten

Toch hebben intussen bijna 10.000 mensen hun huis in de noordoostelijke Oekraïense regio wel moeten verlaten.  Afgelopen nacht zijn de Oekraïners er ook in geslaagd om 2 Russische pogingen te verijdelen om door de verdediging te breken, zegt gouverneur Oleh Synjehoebov. De situatie is, volgens de gouverneur, "onder controle".

"Nabij de stad Vovtsjansk hebben de Oekraïense troepen hun verdediging versterkt", aldus gouverneur Synjehoebov nog. Een dag eerder had hij nog gezegd dat de Russen Vovtsjansk onder controle hadden, en dat alle bewoners gevlucht waren. Slechts 200 mensen zijn volgens de gouverneur in de stad gebleven.

"Ze willen aanvallen"

Zelenski denkt dat Rusland nog steeds van plan is om de stad Charkiv aan te vallen. Gisteren had de Russische president nog gesteld dat hij "op dit moment" geen plannen heeft om die stad in te nemen, maar de Oekraïense president hecht daar dus geen waarde aan. "Ze willen aanvallen", aldus Zelenski. "Ze begrijpen dat het een moeilijke strijd wordt. Het is een grote stad en ze begrijpen dat we strijdkrachten hebben, dat ze lang zullen vechten".

Zelenski gelooft dan weer niet dat Rusland de middelen heeft om nog een nieuwe aanval op hoofdstad Kiev te lanceren. "Ze hebben niet meer de troepen voor een groot offensief op de hoofdstad, zoals bij het begin van de invasie", klinkt het. Hij denkt dat Moskou zich daarom zal concentreren op het Donetsbekken en de regio Charkiv.

"Tegen elke wapenstilstand die vijand in de kaart speelt"

Intussen heeft Zelenski, net zoals Poetin eerder al deed, alle hoop op een mogelijk staakt-het-vuren tijdens de Olympische Spelen in Parijs (van 26 juli tot 11 augustus, red.) de kop ingedrukt. De Franse president Emmanuel Macron had daar toe opgeroepen. 

"Allereerst vertrouwen we Poetin niet", legt Zelenski uit. "Ten tweede zal Poetin zijn troepen niet terugtrekken. Ten derde... vertel mij eens, heb ik tegen Emmanuel (Macron, red.) gezegd, wie kan garanderen dat Rusland deze tijd niet zal gebruiken om zijn troepen naar ons grondgebied te brengen? Wij zijn tegen elke wapenstilstand die de vijand in de kaart speelt."

"Tekort aan wapens"

Tot slot wijst Zelenski in het interview nogmaals op het tekort aan wapens. Oekraïne beschikt momenteel slechts over een kwart van de nodige luchtafweer, zegt hij. Bovendien heeft zijn land 120 tot 130 F-16-toestellen en andere moderne gevechtsvliegtuigen nodig, "zodat Rusland geen superioriteit in de lucht heeft".

Hij erkent dat zijn land ook te weinig manschappen heeft om de strijd aan te gaan. Dat weegt bovendien op het moreel van de troepen. "We moeten de reserves aanvullen", zegt hij. "Een aanzienlijk aantal brigades is leeg."  De omstreden wet op mobilisaties moet nu toelaten om de militairen aan het front af te lossen.

Meest gelezen