Dronken Britten in een all-in hotel en de film die de diamantairs liever niet zagen

© *

Oorlog in Rusland, een thriller, een treurende Belgische vorst en dronken Engelsen. We hebben het voor één keer niet over de Rode Duivels of het WK voetbal, wel over het tv-aanbod van vanavond.

tdl

Handdoek leggen, niemand zeggen

‘Handdoek leggen, niemand zeggen’. Wie al eens in een all-in resort heeft verbleven, weet hoe het eraan toe gaat. Al in de vroege uurtjes draperen de hotelgasten hun strandlaken over een ligstoel om zich te verzekeren van het beste plekje aan het zwembad. Maar hoe erg is het echt gesteld? Telefacts Zomer zoekt het uit in het Holiday World Resort in Benalmadena aan de Spaanse Costa Del Sol. In dat megahotel vieren elk jaar vooral Britten vakantie volgens de all-in formule. Vijfhonderd personeelsleden proberen hen op al hun wenken te bedienen… én in toom te houden. Want als de drank is in de Engelsman, dan is ook op vakantie de wijsheid in de kan.

Telefacts Zomer VTM 22.05 uur

Met alle Tsjetsjenen, maar niet met Wesley Snipes

Jazeker, Wesley Snipes (55) draait nog altijd films. Maar zijn ster glimt vandaag niet meer zo sterk aan het Hollywood-firmament als voorheen. In 2005, het jaar waaruit de actiefilm The Marksman dateert, had de man nog wél nog enige renommée, dankzij de Blade-films en het hitsige One Night Stand. Geen frivoliteiten in The Marksman, wel rechttoe rechtaan actie. Dat is ook nodig wanneer een bende Tsjetsjeense rebellen een Russische kerncentrale binnendringt en dreigt om dood en vernieling te zaaien. Snipes, alias special forces-commandant Painter, steekt daar zijn automatische geweer voor en probeert de rebellen een lesje te leren.

The Marksman Q2 23 uur

Waarom Boudewijn zelden lachte

‘Le roi triste’ noemden ze hem. En inderdaad: wijlen koning Boudewijn betrapte je als jonge vorst maar zelden op een gulle lach. Pas na vijf jaar op de troon zagen ze hem in 1955 in Congo voor het eerst zuinigjes glimlachen. Hoe dat komt, leggen Peter Boeckx – vooral bekend van The Sky is the Limit – Hendrik Luyten en Jan Antonissen uit in de eerste aflevering van de vierdelige reeks Boudewijn. Het hof weigerde mee te werken aan de documentaire uit 2013, maar dankzij 33 andere bevoorrechte getuigen en het fotoarchief van een verzamelaar krijg je toch een onthullend beeld van de trieste koning. Triest omdat hij het gevoel had zijn vader, Leopold III, van de troon te hebben verdreven in de Koningskwestie.

Boudewijn Canvas 21.05 uur

De film die de Antwerpse diamantair dwars zat

Toen de film Blood Diamond in 2007 in onze bioscopen kwam, zorgde hij voor nogal wat deining in de Antwerpse diamantsector, die imagoschade vreesde. Blood Diamond was toen immers een van de eerste films rond de smokkel van bloeddiamanten, steentjes afkomstig uit conflictgebieden die onder tafel werden verhandeld om met de opbrengst rebellengroepen te financieren. De Antwerpse diamantairs nodigden hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio zelfs uit naar Antwerpen om hem te tonen dat alles er koosjer verliep. DiCaprio bleef thuis, maar een onderhoudende avonturenfilm over een diamantsmokkelaar en arme sloeber wiens zoon in de diamantmijnen werkt, hielden we er wel aan over.

Blood Diamond Zes 20.35 uur

Netflix en co

Nog niets gevonden waar je zin in hebt? Dan kan onze bingewatcher Jef Van Hoofstat de serie Sharp Objects aanbevelen.

Weinigs soeps op Netflix deze week, dus richten we de blik op Telenet Play More. Daar kan u nu wekelijks een nieuwe aflevering van Sharp Objects bekijken: in deze fel gehypete serie speelt Hollywoodster Amy Adams (Justice League, Arrival) een geplaagde misdaadreporter die na jaren in een psychiatrische kliniek terugkeert naar haar thuisstadje om er verwikkeld te raken in het onderzoek naar de moord op twee jonge meisjes. Amerikaanse recensenten die het hele seizoen al konden bekijken noemen het “bijna ondraaglijk traag, maar net daarom onweerstaanbaar. Het houdt je aandacht vast met een gitzwarte atmosfeer en een uitmuntende cast.” Vergelijkbaar met Big Little Lies, nog zo’n serie over vrouwen die gedwongen worden om hun getroebleerde verleden recht in de ogen te kijken. Dat mag geen wonder heten, want beide series worden geregisseerd door Jean-Marc Vallée.

Sharp Objects Telenet, Play More Elke week één aflevering

ook nieuw op Netflix

Mr. Sunshine, één seizoen, nu beschikbaarKoreaanse serie over een jonge immigrant die eind 19de eeuw vanuit de VS terugkeert naar zijn thuisland. Daar wordt hij verliefd op de onbereikbare dochter van een aristocraat, en ontdekt hij een buitenlands complot om Korea te koloniseren. Voor geschiedenis-freaks.

Jim Jefferies: This Is Me Now, comedyspecial, vanaf 13 juliDe derde Netflix-special van Jim Jefferies, de Australische comedian die bekendstaat om zijn bijzonder zwarte humor. Ditmaal tackelt hij de uitdagingen van het single vaderschap, vertelt hij over zijn vreemdste optreden ooit, en herinnert hij zich hoe iemand hem (zonder succes) probeerde te chanteren met een sekstape. Hilarisch, maar niet voor softies.

Sugar Rush, twee seizoenen, vanaf 13 juliReality-reeks waarin duo’s amateurkoks om ter fantasierijkste taarten proberen te bakken. Tegen de klok, en met 10.000 dollar als inzet… Voor wie nóg een realityreeks uit de keuken nodig had.

Keuze van de redactie

Video